V Hradci Králové vznikla laboratoř pro rozbor DNA pachatelů

Hradec Králové - Východočeská policie má proti pachatelům vražd a loupeží novou zbraň. Dle vzoru amerických kriminálních seriálů zde vzniklo specializované pracoviště pro zkoumání genetiky a biologie. Stálo celkem šest milionů korun a patří k tuzemské špičce, což se odráží i v přísných podmínkách a požadavcích na sterilní prostředí.

Hlavním zadáním šestice forenzních genetiků je porovnávat stopy z místa činu s DNA podezřelých. K tomu mají k dispozici supení přístroje, které téměř stoprocentně určí pachatele zločinů. Kvůli sterilnímu prostředí, nemají do moderních laboratoří přístup dokonce ani samotní kriminalisté.

„Pracoviště podléhá pravidelnému režimu úklidovému z hlediska sterilizace a zabránění kontaminace,“ dodává vedoucí odboru kriminalistické techniky a expertíz Zbyněk Urban. Nové laboratoře ušetří kriminalistům čas, který je pro ně mimořádně důležitý. „Zrychlí se průchod toho vzorku během celé analýzy a tím pádem se zmenší i čekací doba a výsledky našich DNA analýz,“ dodal forenzní genetik Emil Karaus.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)