V Olomouci otevřeli univerzitní mateřinku

Olomouc - Vlastní mateřskou školu si otevřela Univerzita Palackého v Olomouci. Má sloužit především dětem zaměstnanců. Od února zaplní čtyřiadvacet dětí nejprve jednu třídu, po prázdninách školka svou kapacitu zdvojnásobí. Pokud bude dětí pracovníků univerzity málo, dostanou šanci i ostatní.

Na začátku byl nápad, jak vyjít vstříc zaměstnancům s malými dětmi. Pedagogické a přírodovědecké fakultě trvalo pět let, než myšlenku převedly ve skutečnost. Tou je dvoutřídní mateřská škola v areálu vysokoškolských kolejí ve Šmeralově ulici. „Vysoká škola má potenciálně mnoho mladých pracovníků a ti se potýkají s problémem, kam děti ve městě umístit,“ řekla děkanka Pedagogické fakulty Libuše Ludíková. „Myslím, že je součástí každé firmy, že se stará o svoje zaměstnance,“ doplnil Juraj Ševčík, děkan Přírodovědecké fakulty.

Šatny, nové sociální zařízení a především dvě herny plné hraček. To všechno na děti v prostorách školky čeká. Na jejich vzdělávání se pak budou podílet odborné katedry pedagogické fakulty. Připraví například hudební a výtvarné programy nebo výuku cizích jazyků. „Vždy to bude v souladu s aktivitami, které děláme, aby se děti cítily dobře,“ dodala ředitelka mateřinky Taťjana Netěstová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Pokud děti zaměstnanců kapacitu nové mateřinky nenaplní, nabídne škola volná místa i „cizím“. „Je to jeden z kroků, kdy univerzita dává najevo veřejnosti, že tady je a nabízí své služby,“ říká rektor Josef Mašláň.

Po církevní mateřské škole, kterou loni v září otevřelo olomoucké arcibiskupství, je univerzitní školka dalším novým zařízením, kam mohou rodiče svoje ratolesti umístit. Olomouc se totiž stále potýká s nedostatkem míst pro předškolní děti. „Už několik let je kapacita stoprocentně naplněná, poptávka převyšuje nabídku,“ potvrzuje vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.

A letos se situace nezlepší. „V letošním roce nastupují do prvních tříd mateřských škol děti narozené v roce 2009, těch je téměř 1 300. To je historicky nejvíce za posledních 25 let,“ podotýká náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Město proto navýšilo kapacitu ve stávajících školkách. Navíc podpořilo sedm jiných zřizovatelů tak, aby se do mateřinek dostalo co nejvíce dětí.