Stavba protihlukových stěn kolem dálnic vázne, ŘSD nemá peníze

Lhotka (Žďársko) – Obce kolem nejstarší tuzemské dálnice D1 sužuje hlučný a stále intenzivnější provoz. Marně přitom čekají, že Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) podél frekventované komunikace postaví protihlukové bariéry, úřad nemá peníze. Jedinou nadějí pro občany tak zůstává plánovaná modernizace českých autostrád.

Měření krajské hygienické stanice ukázalo, že hluk, jenž se ozývá z dálnice D1, je pro lidi žijící poblíž neúnosný. Doporučil proto, aby se kolem obcí Lhotka, Slavníč, Jabloňov, Meziříčko, a Skorkov bezpodmínečně vybudovaly protihlukové bariéry.

Za pravdu hygienikům dávají i hlukem postižení obyvatelé. „Já jsem přesvědčená o tom, že na tohle se nedá zvyknout,“ tvrdí Milena Křečkova, jejíž dům v Slavníči leží pouhých 200 metrů od dálnice. Hluk je podle ní každý rok silnější a všem ničí. Podle Jiřího Kosa z hygienické stanice Kraje Vysočina v případě Slavníče stavební povolení pro vznik stěny, která by neustálý hluk omezila, existuje již pět let. Zatím se však nic neděje.

Obce postižené hlukem z dálnice D1
Zdroj: ČT24

ŘSD přiznává, že na nové stěny nemá peníze. Podle starostů dotčených obcí teď zřejmě navíc státní úřad vyčkává, zda se po modernizaci a úpravě hlučného povrchu provoz na silnici z Prahy do Brna nakonec nevejde do hlukových limitů. „Jsme v roli pozorovatele, kdy na nás přijde řada a budou uvolněny nějaké peníze,“ soudí místostarosta Slavníče Pavel Hrubý.

Tlak na ŘSD se ve Lhotce vyplatil

Ve Lhotce ale dostalo ŘSD od vedení obce nůž na krk. Se stavbou rozšíření autostrády budou místní souhlasit pouze pod podmínkou, že její součástí bude také protihluková stěna. A tlak se nejspíš vyplatil - nový projekt modernizace dálnice, která začne letos v létě, už obsahuje 240 metrů dlouhou protihlukovou bariéru.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)