Boskovice opraví hradní věž, možná z ní bude vyhlídka

Boskovice - Rekonstrukci věže hradu plánují na letošek Boskovice. Opravy jsou nutné kvůli popraskanému zdivu. Práce by se ale mohly spojit s celkovou obnovou - z věže by se mohla stát vyhlídka. Plánuje to boskovický místostarosta Dominik Božek (TOP 09), který je zároveň potomkem rodu Mensdorff-Pouilly, jemuž středověká památka patří.

Romantická zřícenina hradu tyčící se nad městem bývala kdysi sídlem pánů z Boskovic a později pánů z Kunštátu. Oba rody patřily po staletí k nejvýznamnějším na Moravě. Asi 20 metrů vysoká věž stojí ve vstupní části do hradu. Z objektu začala před lety opadávat omítka a po zimě se ve zdivu tvořily praskliny. Věž je již obehnána lešením. Podrobné zkoumání stavby ukázalo, že nemá narušenou statiku. Na kolik opravy věže přijdou, bude vyčísleno do jara.

Věž je ukončena rovnou střechou. V minulosti na ni vedlo schodiště. Podle Božka by nyní mohlo být obnoveno a vrchní část věže upravena jako vyhlídkové místo. „Nakolik to bude technicky možné, to se dozvíme v nejbližších týdnech,“ dodal Božek.

Boskovický hrad byl postaven v goticko-renesančním slohu. Věž je jednou z mála hradních staveb, která se dochovala. Objekt každou sezonu navštíví kolem 20 000 turistů. Technickou zajímavostí hradu je 26 metrů hluboká studna s čerpadlem poháněným dřevěným šlapacím kolem, jediným funkčním v republice.