Vysočina má třetí mini-mlékárnu, v Netíně ji otvíral Bendl

Netín (Žďársko) – Stále rostoucí poptávka po mléčných výrobcích vedla rodinu Němcových k tomu, že na své farmě v Netíně nedaleko Žďáru nad Sázavou otevřeli vlastní mlékárnu. Vyšla je na tři miliony a farma ji pořídila bez dotací. Na jogurty, tvaroh a sýry se v ní zatím denně zpracovává 500 až 800 litrů mléka, její kapacita je ale podstatně vyšší.

Na Vysočině, která je největším producentem kravského mléka v Česku, se ale zatím farmáři zpracování mléka moc nevěnují. Podle údajů krajské veterinární správy jsou v celém kraji malé mlékárny na kravské mléko včetně Netína jen dvě. Další tři minimlékárny na farmách zpracovávají kozí a ovčí mléko.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) by takových farem bylo potřeba o mnoho víc v celé zemi, protože jenom na pěstování obilí se zemědělství do budoucna držet nedá. „Je potřeba maximálně podporovat vše, co souvisí s živočišnou výrobou. V rostlinné výrobě, tam těch pracovních příležitostí nikdy moc nebude, naopak ta živočišná je nositelem pracovních příležitostí a přidané hodnoty,“ řekl ministr při dnešní návštěvě v Netíně.

Podle Němce se farmářům do zpracování vlastní produkce nechce, protože je jednodušší držet se jen zemědělství. „Práce máte fyzicky dost a na té farmě musíte být. Ale nemáte starost se zaměstnanci a se zákazníky,“ vysvětlil.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Nový provoz může zpracovat i 5 000 litrů. Mléčné výrobky, které jsou převážně ve skleněných obalech, se vyrábí v takovém množství, které umí farmáři prodat. Kromě Prahy je vlastními chladicími auty rozvážejí i do dalších měst. Na farmě se denně nadojí kolem 1 000 litrů mléka, část se stále prodává do velké mlékárny. 

Němcovi se snaží zvyšovat také prodej ze dvora. Sortiment tamní právě otevřené farmářské prodejny se za několik měsíců rozšíří o čerstvé uzeniny, které se budou také vyrábět přímo na farmě. Teď na ní pracuje celkem 27 lidí. „Jsme schopní konečnému spotřebiteli nabídnout už skoro všechen ten sortiment, co se na farmách dá sehnat,“ uvedl Němec.