Karlovy Vary mají nové vedení, vrátila se do něj ODS

Karlovy Vary - Po více než půlročním jednání mají Karlovy Vary novou koalici. Tvoří ji Karlovarská občanská alternativa (KOA), ODS, TOP 09 a pět nezávislých zastupitelů. V 38členném zastupitelstvu má nová koalice 23 hlasů. V čele magistrátu zůstává Petr Kulhánek (KOA), dva náměstky Jaroslava Růžičku (ALTERNATIVA) a Jiřího Klsáka (KOA) doplní na místě prvního náměstka Petr Bursík z ODS.

Předešlá koalice, tvořená členy KOA, ALTERNATIVA, hnutí O co jim jde? a TOP 09, měla křehkou většinu 20 hlasů. Neshody v bývalé koalici ale nakonec vedly k odvolání náměstka Jiřího Kotka (ALTERNATIVA). Od té doby vedení města hledalo variantu, jak by v zastupitelstvu získalo většinu. Nakonec se dohodlo s ODS.

„Trvalo to dlouho, za což se voličům omlouváme. Na druhou stranu vznikla 23členná koalice, která je za daných podmínek a v daném čase podle mne jediné možné stabilní a dlouhotrvající řešení,“ řekl po dnešním schválení nové rady primátor Kulhánek. Podle něj trvalo vyjednání koaliční smlouvy tak dlouho i proto, že se do smlouvy vložily i mechanismy, které by měly zabránit podobnému rozpadu jako u předešlé koalice.

Podle Kotka se návratem ODS do vedení města zmařilo čtyřleté úsilí bývalé opozice, která kritizovala ODS a ČSSD ve vedení města. „Návrat ODS k moci signalizuje, že ODS a jejich VIP voliči neztratili vazby na dění ve městě a dostali zpět pod kontrolu vyšetřování starých kauz,“ řekl po zvolení nového vedení města Kotek.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Nový první náměstek Petr Bursík (ODS) ale dnes na zastupitelstvu prohlásil, že ODS nepřestane ve vyšetřování započatých kauz a nebude zametat věci pod koberec.

Podle koaliční dohody bude rada devítičlenná s tím, že čtyři členové rady města jsou uvolnění, pět členů neuvolněných. Tři místa jsou pro KOA, dvě pro ODS, pro nezávislé zastupitele dvě místa a stejně pro TOP 09. Koaliční partneři se zavázali, že po dobu trvání smlouvy nevyvolají na zastupitelstvu hlasování o odvolání primátora, jeho náměstků a členů rady.