Na nové doklady si lidé v Ostravě počkají

Ostrava/Karviná – S dlouhým čekáním musí počítat lidé, kteří potřebují nové doklady. Od 26. června totiž musí mít při cestě do zahraničí vlastní pas i každé dítě. V Ostravě zatím o prodloužení úředních hodin neuvažují, v Karviné od dubna ano.

Desítky lidí v čekárně i na schodech – tak to vypadá každé pondělí a středu na ostravském magistrátu. Od ledna si totiž podle novely zákona o obcích mohou novou občanku nebo pas vyřídit lidé ze všech ostravských čtvrtí na jednom jediném místě.

Další novinkou jsou pasy pro děti. Každé dítě, které vycestuje za hranice České republiky, musí mít od 26. června vlastní cestovní doklad. „Každé dítě musí mít na 5 let pas. Je to poměrně absurdní, protože dvouměsíční dítě vypadá za 5 let jinak. Ale předpis je, jaký je,“ prohlásila mluvčí Magistrátu města Karviná Šárka Swiderová. „Je to podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU z roku 2009. Je to především kvůli ochraně dětí před únosy,“ obhajuje nařízení mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Paní Jana Burešová, která přišla požádat o pas pro dítě, to však vidí jinak: „I když jsem se uvolnila z práce dřív a byli jsme tu o půl čtvrté, byly už všechny možnosti pro dnešní den vyčerpány.“

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Ostravský magistrát lidem, kteří si chtějí vyřídit novou občanku nebo pas, vzkazuje: využijte objednávkový systém přes číslo 844 12 13 14. „Ale termín je až 10. dubna,“ dodala Jana Burešová a mluvčí Magistrátu města Ostrava Andrea Vojkovská poznamenala: „S největší pravděpodobností nedostanete termín v kratším časovém intervalu než dvoutýdenním. Samozřejmě máte možnost přijít v úterý nebo ve čtvrtek.“ To chodí lidí méně, zdatná úřednice teď potřebuje na jednoho člověka minimálně 8 minut.

I s pořizováním fotografií jsou ale problémy. Ostravský i karvinský magistrát se shoduje: fotokabin bychom potřebovali více. „V rozpočtu města ale nemáme prostředky na zakoupení dalšího vybavení,“ konstatuje Andrea Vojkovská a Šárka Swiderová doplnila: „Ten nápor je poměrně razantní už od začátku roku, takže jsme se rozhodli od dubna přidat na úředních hodinách v pondělky a středy k večeru tak, že budeme úřadovat až do 18 hodin.“

V Ostravě zatím o podobném kroku neuvažují.