Ve Varnsdorfu lidé protestovali proti vzniku nových ghett

Varnsdorf - Ve Varnsdorfu na Děčínsku se sešlo zhruba 140 lidí na protestním shromáždění. Nechtějí, aby se nepřizpůsobiví lidé sestěhovávali do panelových domů v Kovářské a Pražské ulici. Hrozí tam prý vznik nového ghetta. Podepsali kvůli tomu otevřený dopis vládě. Ohlášený pochod k ubytovnám nakonec z náměstí nevyrazil.

Kromě textu otevřeného dopisu přečetl svolavatel shromáždění Petr Heinrich také dopisy od obyvatel panelového domu. „Bydlím v Kovářské 20 let a situace už je neúnosná. V garsonce bydlí osm lidí. Po domě běhají psi, kteří nikomu nepatří,“ napsala jedna z nich. V domě, který před rokem a půl rekonstruovali, dnes mají počmáranou fasádu a rozbité dveře. Problémy jsou podle místních i se zahradou školky, kterou musí neustále čistit od odpadků.

V dopise vládě požadují, aby se jejich požadavky kabinet zabýval a zabránil vzniku ghetta. Ta ale sestěhovávání nepřizpůsobivých, zejména Romů, zabránit nemůže, protože jim byty pronajímají jejich soukromí majitelé. Místní ale požadují i změnu sociální politiky, aby příspěvek na bydlení pro nemajetnou rodinu nebylo možné platit přímo majiteli bytu.

Hodinu po začátku prvního shromáždění nahlásil Lukáš Kohout pochod městem k ubytovně Sport a panelovým domům v Kovářské ulici, Heinrich se od jeho akce distancoval. Kohout byl ústřední postavou většiny zdejších protestů loni v létě, jež vyvrcholily 10. září zásahem policie proti demonstrujícím, kdy nasadila i jízdní jednotku a vodní dělo. Nakonec ale pochod z náměstí vůbec nevyrazil.