Kandík psí zub - rostlina, které škodí obdiv

Pikovice – Právě nyní na přelomu března a dubna kvete u Posázavské stezky unikátní rostlina – kandík psí zub. Růžovofialové květy této chráněné a ohrožené rostliny si fotografuje mnoho turistů, často ji ale u toho zničí. Podle některých aktivistů by proto měl být vstup do lokality zakázán. Úředníci jsou ale proti.

Kandík psí zub, kriticky ohrožená rostlina z čeledi liliovitých, roste v České republice pouze na jediném místě - na úbočí vrchu Medník poblíž středočeských Pikovic. Obdivovat ji sem chodí na přelomu března a dubna desítky až stovky turistů. Zvědavost ale rostlině škodí, lidé ji při pohybu po lese často zašlápnou nebo při focení zalehnou.

Pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Blaník ale tvrdí, že z právního hlediska není jednoduché volný pohyb po lese omezit. Musel by k tomu vzniknout závažný důvod, například devastace ohrožené rostliny, k té ale podle ochranářů zatím nedochází. „Pokud se podíváme na monitoring sledování populace kandíků na Medníku, tak vidíme, že od roku 1980 počty stoupají až k dnešním několika tisícům,“ vysvětlil Martin Klaudys ze Správy CHKO Blaník.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Vrch Medník je národní přírodní památkou od třicátých let. Letos se bude rozšiřovat – přibudou informační tabule k naučné stezce. Lesy ČR by tu v budoucnu mohly začít také s těžbou.