V Terezíně městskou policii nechtějí, byla by příliš drahá

Ústí nad Labem - Městské strážníky, kteří se měli objevit v ulicích Terezína, nahradí muži ze  soukromé bezpečnostní agentury. Její služby vyjdou podstatně levněji. Radnice nebude muset nakupovat uniformy, vysílačky a služební auta a také vydávat každý rok nejméně tři miliony korun na mzdy strážníků. Debatu o zřízení městské policie vyvolala krádež bronzových destiček z pomníčků ze hřbitova v terezínském Památníku. Pietní místo teď proto střeží kamery.

Po problému s krádežemi bronzových destiček v terezínském Památníku řeší radnice další. Jedná se přímo v centru města o nepořádek, hrací automaty nebo žebrání. Zřídit městskou policii se podle radnice ale nevyplatí. Na řešení problémů si proto najala soukromou bezpečnostní agenturu. „Zjistili jsme, kolik by nás městská policie stála včetně vybavení. Na to my nemáme,“ přiznala starostka Terezína Růžena Čechová. „Vzhledem k tomu, že jsme zdědili město v dluzích, tak by městská policie pro nás byla luxusem,“ dodává místostarostka Hana Rožcová. 

Radnice se přiklonila k soukromé agentuře, protože už ve městě hlídala budovy opuštěné armádou a má s ní proto dobré zkušenosti. Podle opozice ale soukromá agentura nebude mít žádné pravomoci. „Já si myslím, že nebudou mít potřebnou autoritu,“ domnívá se člen terezínského zastupitelstva Libor Beránek. 

Soukromá agentura ale odmítá názor, že by své muže jenom převlékla do jiných uniforem. „Jsou to speciálně vybraní lidí, určitě ne žádní hlídači. V každém případě si myslím, že respekt mít budou,“ oponuje ředitel Bezpečnostní agentury Argus Karel Murín. 

Podle terezínských radních jde hlavně o prevenci. Na to, že novým hlídkám s obtížnějšími případy pomůže Policie České republiky, je už radnice domluvena.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)