Veřejné zakázky ať zůstanou neprůhledné, rozhodli v Rumburku

Rumburk – Nový elektronický systém veřejných zakázek, který pořídil Rumburk, aby zabránil manipulaci se zakázkami, město nebude používat. Rozhodli tak radní. Starosta, který nákup systému podnítil, chce situaci ještě změnit. Argumentuje selháním dosud používaného systému. Rumburk je totiž po krk v potížích se zpochybněnými veřejnými zakázkami. Například způsob, jakým vybíralo dodavatele na rekonstrukci mostů zničených povodní, prošetřuje policie a navíc městu hrozí, že bude muset vrátit třicetimilionovou dotaci.

Nový systém veřejných zakázek nechal koupit rumburský starosta Jaroslav Sykáček poté, co se na radnici vydala protikorupční policie, které se nezdálo devět zakázek na opravu devíti městských mostů. U žádné další zakázky už se díky novému programu neměly objevit otazníky. „Je to obrana proti korupci a spekulacím,“ poznamenala tajemnice městského úřadu Dagmar Žáková. Mluvčí úřadu Gabriela Doušová potom charakterizovala elektronický systém veřejných zakázek, který město pořídilo, za „neprůstřelný“.

Městská rada se ale rozhodla nově nakoupený systém nevyužít a když vyhlásila dvoumilionovou zakázku na nové vybavení pro hasiče, stanovila, že se dodavatel opět bude vybírat postaru. Certifikovaný software zakázali radní používat téměř všemi hlasy, proti byl pouze starosta. Navíc navrhli potrestání úřednice, která program nakoupila. „Vypadá to, že jsem s tou myšlenkou zůstal sám,“ shrnul výsledek hlasování starosta Sykáček.

Proč radní chtějí, aby se na městské nákupy dohlíželo tak jako dosud – což do města přivedlo i protikorupční policii – odmítli České televizi sdělit. Opozice je ale sdílnější. „Někomu nevyhovuje, aby byly veřejné zakázky průhledné,“ poukázal bývalý radní Ladislav Pokorný.

Starosta se nyní chce s novým systémem veřejných zakázek obrátit na zastupitelstvo. Tvrdí, že nevyužívat nový systém zakázek by byla ostuda pro celé město.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)