Sdružení zachránilo park, stavbu věžáku už zastavit nedokázalo

Praha – Zanedbaný park v Kouřimské ulici na pražských Vinohradech nechá radnice Prahy 3 obnovit. Vyhoví tak žádostem sdružení místních obyvatel. Hned vedle však současně začne výstavba čtrnáctipodlažní budovy. Jiný investor původně chtěl stavět i v místě chátrajícího parku, městská část tomu nakonec zabránila. Vinohradští obyvatelé se přesto zlobí, chtěli po radnici, aby překazila i druhou stavbu.

Místo parku ve vinohradské Kouřimské ulici měly stát základy novostavby. Umožnil to údajný omyl, díky kterému byla plocha v územním plánu označena jako stavební. Využil toho developer, avšak radnice Prahy 3 nakonec na žádosti místních obyvatel pozemek odkoupila.

Nyní se městská část chystá park obnovit. „Vznikne uzavřený parčík, který bude mít nízký plůtek. Měla by to být oáza klidu,“ popsal mluvčí Prahy 3 Jan Sotona.

Ačkoli se občanské sdružení Park Kouřimská domohlo svého, jako vítěz se rozhodně cítit nemůže. Zatímco usilovalo o zachování parku, začala příprava stavby v sousedství, v proluce mezi Kouřimskou a Vinohradskou. Nevznikne tam přitom ledajaká budova, svými čtrnácti patry bude konkurovat nedalekému věžáku v křižovatce Vinohradské s Votickou. Lidé, kteří se dříve stavěli proti zástavbě parčíku, tvrdí, že podobná budova na místo nepatří. „Jak bylo uvedeno, že by byl zločin zastavět malý parčík, totéž platí ještě umocněně pro tuto parcelu,“ řekla Eva Petrlová ze sdružení Park Kouřimská.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Radnice ale tvrdí, že v případě čtrnáctipatrové budovy nemůže nic udělat. „Stavební řízení běží pod stavebním úřadem jako výkon státní správy. Městská část Praha 3 do toho žádným způsobem nezasahuje,“ poukázal mluvčí Sotona.

Sdružení Park Kouřimská podalo žalobu, kterou chce projekt zastavit. Pravděpodobně to ale nestihne. Stavební povolení je pravomocné a vlastník pozemku čeká už jen na uzavření smlouvy s budoucím nájemcem.