Novojičínské dílny pro handicapované se přesouvají do nových prostor

Nový Jičín - Novojičínské sociálně-terapeutické dílny pro handicapované se stěhují do nových prostor. Slezská diakonie je od města dostala zdarma. Radnice chce tímto pomoct zachránit její těžkou finanční situaci. Terapeutické dílny vyčerpaly peníze z evropských fondů a od státu získaly jen necelou desetinu potřebných financí.

Ještě před dvěma měsíci se tady pilně pracovalo. Teď zejí místnosti terapeutických dílen střediska Effatha prázdnotou. Klienti místo výroby košíků a keramických hrníčků pomáhají se stěhováním. Vyhnal je vysoký nájem. „Vynaložené prostředky pro provoz těch dílen byly velmi vysoké a pro nás v tuto chvíli a v tuto situaci neúnosné,“ prohlásila Gabriela Lhotská, koordinátorka sociálně-terapeutických dílen Slezské diakonie.

Slezská diakonie se s prosbou o pomoc obrátila na radnici. Ta jí vyšla vstříc a nabídla jí volné prostory v domě s pečovatelskou službou. „Odsouhlasili jsme bezplatnou výpůjčku na dobu neurčitou. Terapeutické dílny jsou pro nás priorita a chceme si je tady udržet,“ podotkl Jaroslav Dvořák, starosta Nového Jičína.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na nedostatek peněz doplácí i terapeutické dílny ve středisku Eben-Ezer v Českém Těšíně. Slezská diakonie je musela výrazně omezit. Z původně osmi dílen zůstala jen jediná, i ta ale možná brzy skončí. „Byli jsme nuceni zažádat o odregistrování služby sociálně-terapeutických dílen a lhůtu máme do 10. května,“ konstatovala Zuzana Wronková, koordinátorka sociálně-terapeutických dílen Slezské diakonie.

Dílny přišly o evropské peníze a zůstaly závislé na státu a na krajích. Finančně jim vypomáhají i obce. Jejich dotace se ale výrazně snížily. „Ten výpadek do městského rozpočtu je výrazný a netýká se to jen Českého Těšína, ovšem počítáme s tím, že pokud by se ta situace zlepšila, tak na konci roku jim přispějeme ještě větší měrou,“ prohlásila mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

Táňa Švrčková, mluvčí MPSV:

„Provoz dílen byl v posledních třech letech financován z Evropských sociálních fondů. Nyní se mnoho žadatelů uchází o prostředky ze státního rozpočtu, kde jsou peníze velmi omezené. Kraje mohou znovu čerpat peníze z EU, zatím se tomu tak ale neděje.“

Slezská diakonie provozuje celkem pět terapeutických dílen. Pokud nezíská další peníze, většinu bude muset uzavřít.