Zamořená půda zmizí z areálu chrudimské Transporty do konce příštího roku

Chrudim – Celkem sedm firem má zájem o zakázku na likvidaci ekologické zátěže v bývalé chrudimské Transportě. Těkavé chlorované uhlovodíky tam už desítky let zamořují půdu a ohrožují zdroje pitné vody. Na sanaci čekají i místní firmy a úřady, které doufají, že přinese další rozvoj a pracovní místa. Sanační práce vyjdou minimálně na 170 milionů, o náklady se podělí Evropská unie a Pardubický kraj.

Práce až v sedmimetrové hloubce za použití dýchacích přístrojů a použití těžké techniky, která bude muset odvézt tisíce tun kontaminované zeminy. Tak má vypadat likvidace zamořené půdy v areálu bývalé Transporty.

Podle Jaroslava Říhy z Krajské hygienické stanice v Chrudimi je sanace jediné řešení, jak odstranit tyto látky z podzemních vod. „V současné době se dostaly až do Medlešic a Dřenic a zasáhly tam i místní zdroje pitné vody,“ uvedl.

Na sanaci prostorů bývalé Transporty čekají i podniky, které působí v místním průmyslovém areálu. Očekávají totiž, že odstranění ekologické zátěže jim umožní další rozvoj. „Ta ekologická zátěž je přítěží. Sanace bude znamenat další rozvoj a další pracovní místa,“ doufá Jindřich Voříšek, vedoucí provozovny Komap Dědov.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Část zeminy bude vrácena zpět

Josef Hejduk, vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Pardubického kraje, řekl, že ta část zeminy, u níž to bude možné, bude určitě po sanaci vrácena zpět do terénu. Zbytek se musí odvézt na zabezpečenou skládku.

V současné době Pardubický kraj čistí vodu pouze pomocí provizorní hydraulické clony. Za toto provizorní řešení platí sedm milionů korun ročně. Bagry ale mají území zbavit rakovinotvorných látek jednou provždy a odstranit příčinu zátěže. Mělo by se tak stát do konce roku 2013.