Pernštejnská pokladnice je sama pokladem

Pardubice – Podzemí pardubického zámku ukrývá historický unikát opředený tajemstvím. Neobvykle rozměrnou dubovou truhlu pánů z Pernštejna považují odborníci za jednu z nejcennějších věcí, kterou po sobě známý šlechtický rod v Pardubicích zanechal.

Útroby masivní dubové truhly zřejmě z patnáctého století s originálním kováním ukrývaly v časech své plnosti nadité měšce a důležité dokumenty. Ředitelka Východočeského muzea v Pardubicích Jitka Rychlíková České televizi řekla, že truhla představuje v podstatě jediný inventář, který se z dob pánů z Pernštejna zachoval.

Truhlu zřejmě využíval na přelomu 15. a 16. století vlivný a zámožný šlechtic Vilém z Pernštejna. Do sklepa mělo přístup pouze několik vyvolených. „Ke každé z pěti petlic byl jeden zámek s klíčem, takže pět lidí muselo mít klíč, aby se dala otevřít,“ říká historik František Šebek.

Středověký trezor chrání ve sklepní místnosti stabilní teplota a vlhkost. Kování díky tomu nekoroduje a dřevo netrouchniví. Proto pernštejnská truhla zůstane na pardubickém zámku už nadobro, návštěvníci ji budou moci spatřit při výjimečných příležitostech.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)