Starosta Valče brání hranice kraje, ministerstvo je chce měnit

Valeč - O část svého území by mohl přijít Karlovarský kraj. Ministerstvo obrany chce kus vojenského prostoru u Valče připojit k sousednímu Ústeckému kraji. Radnice ve Valči tvrdí, že jde o její historický majetek a je připravena svá práva hájit u soudu. Starosta i karlovarský hejtman chtějí s ministerstvem vyjednávat a rozhodnutí zvrátit.

Do části vojenského újezda Hradiště se má vrátit civilní život, vojáci tak velkou plochu již nepotřebují. Starosta Valče očekával, že armáda nyní navrátí, co obci v roce 1953 vzala. Návrh ministerstva ho ale nemile překvapil. Katastr se stovkami hektarů půdy za miliony korun má připadnout sousedním obcím v Ústeckém kraji. Tam by směřovaly i peníze z daní za pozemky. „Nemůžeme dopustit, abychom o takové prostředky obec připravili,“ říká starosta Valče Josef Kubař. Majetek obce chce bránit i u soudu.

Smířit se s tím nehodlá ani Karlovarský kraj. Už tak patří k nejmenším. „Jak je možné, že někdo chce změnit hranice kraje, aniž by nám to sdělil? Jsem velmi roztrpčen,“ podivil se karlovarský hejtman Josef Novotný. Hejtman pozval ministra obrany na návštěvu kraje. O problému by s ním chtěl jednat na místě.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany tvrdí, že to, co obcím poslalo, je jen návrh na nové územní uspořádání. Chtělo znát připomínky a bude se jimi zabývat. „Není to v žádném případě definitivní a věřím, že nakonec všechny strany dospějí k uspokojivému řešení,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Lukovský. Přepracované návrhy by obce měly dostat příští měsíc.