Lidé v Praze 11 nechtějí nové domy ani starostu

Praha – Zrušení rozsáhlé výstavby, kterou plánují developeři na volných prostorách pražského Jižního Města, a odstoupení starosty Dalibora Mlejnského požadovala dnes před radnicí asi stovka demonstrantů. Kritici výstavby tvrdí, že jsou radní zkorumpovaní a Jižní Město rozkrádají.

Nové budovy mají vzniknout u Litochlebského náměstí a u stanic metra Háje a Roztyly. Podle občanských sdružení, která jednotlivé projekty kritizují, prodala radnice pozemky developerům velmi levně. Použila totiž odhadní cenu, nikoli tržní hodnotu pozemků, která je podle kritiků násobně vyšší.

Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský, jehož odstoupení demonstranti žádali, se ke kauze odmítl vyjádřit. Mluvčí městské části Andrea Wolfová potom odmítla, že by se na Jižním Městě dělo něco nekalého, tím spíše, že by za to bylo zodpovědné vedení radnice. „Všechny prodeje městské části jsou v naprostém pořádku, v souladu se zákonem. Jsme dozorováni magistrátem hlavního města Prahy a veškeré prodeje řeší 39členné zastupitelstvo naší městské části. Vedení městské části garantuje, že je vše v pořádku,“ uvedla mluvčí Wolfová.

Praha 11 čelí kritice kvůli prodeji pozemků a nové výstavbě dlouhodobě. Loni dokonce soud zrušil územní rozhodnutí pro oblast s novými domy. Uvažovaná výstavba v oblasti tzv. Trojmezí se zase předloni stala jedním z témat komunálních i magistrátních voleb.

Vstup Luďka Jíry (zdroj: ČT24)