Automaty mimo vyhlášku nechceme, vzkazují pražští radní

Praha - Radní hlavního města dnes odmítli povolování provozu loterijních nebo podobných her v místech, která nejsou uvedena v obecně závazné vyhlášce hlavního města. Tuzemské obce mohou hazard na svém území regulovat díky novele loterijního zákona. Řada měst tuto možnost využívá a herny a automaty postupně tlačí pryč.

„Praha v prosinci minulého roku přijala novou obecně závaznou vyhlášku, díky které se počet míst, na kterých lze v metropoli provozovat loterie a jiné podobné hry, snížil zhruba o polovinu,“ uvedl radní Lukáš Manhart (TOP 09). Podle prosincového rozhodnutí zastupitelstva mají být automaty z heren odstraňovány postupně podle toho, jak jejich provozovatelům končí smlouvy.

„Další logický krok k omezení hazardu udělala dnes městská rada, když rozhodla, že Hlavní město Praha nebude jako účastník řízení o povolování loterií nebo jiných podobných her dávat souhlas k jejich provozování na místech neuvedených v obecně závazné vyhlášce,“ doplnil Manhart.

Ilustrační foto
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME

Obcím dala loni právo regulovat vyhláškami místa i čas provozování heren novela loterijního zákona, která zpřísnila regulaci loterií a dalších druhů hazardu. Řada obcí pak přijala vyhlášky, kterými provozování heren a kasin na svém území omezila či zakázala plošně.

Praha: město hazardu

V současnosti je na území hlavního města povoleno ministerstvem financí 9 189 koncových videoloterijních terminálů, 303 elektromechanických rulet, 698 vícemístných technických zařízení obdobných výherním hracím přístrojům, 1 432 výherních hracích přístrojů v kasinech a 1 147 sázkových her v kasinech.

Podle ombudsmana Pavla Varvařovského ale ministerstvo financí zákon nerespektuje, protože nezačalo podnikatelům odebírat licence na provozování herních přístrojů, které vydalo v rozporu s vyhláškami měst a obcí. Zhruba před měsícem proto vláda ministerstvu financí uložila, aby změnilo správní praxi při povolování výherních automatů v obcích.