Železná Ruda boj o sběrný dvůr nevzdává

Klatovy - Už čtyři roky usiluje Železná Ruda o dotaci na stavbu sběrného dvora. Zatím marně. Kvůli horským a dalším místním podmínkám má vyšší náklady na stavbu a neprojde tak sítem kritérií. Za Železnou Rudu se teď postavilo i sdružení měst a obcí Plzeňského kraje.

Sběrný dvůr v Železné Rudě vypadá v současné době spíše jako lépe upravená malá skládka. Kontejnery jsou rozmístěny na nezpevněné ploše ve svahu, obsluha vše řídí z nevyhovující stavební buňky. To všechno už mohlo být jinak. Město už třikrát marně žádalo o dotace na přestavbu sběrného dvora, který by odpovídal současným normám. „Všechny nádoby pro ukládání separovaného odpadu musí být zastřešeny a v tom je ten největší problém,“ připouští starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. 

Kvůli pevnějším střechám, které lépe odolají velkému množství sněhu a dalším stavebním úpravám, je totiž projekt drahý a nesplňuje tak stanovená kritéria. Další důležité body při žádání o dotaci město ztrácí i tím, že připravovaný sběrný dvůr bude o více než polovinu menší, než je jinde běžné. „Město nemá možnost rozšířit sběrný dvůr, aby mohlo získat větší bodové ohodnocení,“ vysvětluje projektová manažerka Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje Lenka Šlajsová. 

Při současném bodování žádostí ale město s aktuálním projektem přestavby sběrného dvora nemůže uspět. Do problematiky se tak vložilo i sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, které poslalo žádost o bonifikaci města ministerstvu životního prostředí. „Správní výbor vyjádřil podporu nejen pro projekt města Železná Ruda, ale i pro projekty, které leží v národních parcích nebo chráněných oblastech,“ říká Miloslava Janovská ze Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje.  

Železná Ruda navíc projekt přestavby sběrného dvora za zhruba deset milionů korun předělává. Chce ho zlevnit. S novým projektem bude město znovu žádat o dotace už letos na podzim.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)