Mlýn v Zubrnicích zase mele mouku

Zubrnice (Ústecko) - Mletí mouky v historickém vodním mlýnu si v úterý mohli vyzkoušet návštěvníci Zubrnic na Ústecku. Místní nadšenci tam postupně budují naučnou stezku, která by měla ukázat, jak pracovaly mlýny, které ještě před sto lety stály na březích Lučního potoka. První z původních sedmadvaceti už funguje. Rekonstrukce dalších čtyř se chystá.

Vyzkoušet si práci mlynářů a umlít si mouku přesně podle svých představ mohl v úterý každý z návštěvníků opraveného mlýna v Zubrnicích. Stavení, ve kterém si výletníci v malém zkoušeli, jak funguje velký mlýn, bylo přitom nutné postavit od základů znovu.

Z dalších pěti mlýnů, které stály poblíž Zubrnic, by jejich zachránci chtěli do původního stavu uvést ještě čtyři. Nejblíž obnově je ten nejcennější, vybavený mechanismem, který nepoháněl pouze mlýnské kolo. "Toho bych se chtěl dožít, že bychom zrekonstruovali i tu pilu a lisovnu oleje. Tím vznikne ojedinělá technická památka v rámci naší republiky, říká František Ledvinka ze Skanzenu Zubrnice.

Obnovené mlýny podle jejich zachránců do Zubrnického skanzenu patří. Také ale mají návštěvníkům připomenout, že být mlynářem nebylo vůbec lehké řemeslo.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)