Vážná nehoda u Ostravy: jeden mrtvý, čtyři zranění

Ostrava - Při srážce autobusu s osobním automobilem dnes zemřel v Ostravě čtyřicetiletý muž. Další čtyři muži byli zraněni, z toho minimálně dva těžce. Smrtelná nehoda se stala krátce po jedenácté hodině v ulici Opavská. V autě cestovalo pět lidí, jeho řidič srážku nepřežil. V autobusu kromě řidiče nikdo nebyl. Hlavní tepna z Ostravy do Opavy byla až do 14:30 zcela neprůjezdná, policie na několika místech musela odklánět dopravu. Nyní už auta mohou jezdit v obou směrech.

Nehodu zavinil řidič osobního auta značky Felicia, který jel směrem od Velké Polomi. „Řidič osobního vozu pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy, načež došlo k nárazu do autobusu,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Náraz byl tak silný, že nebylo vůbec rozpoznatelné, o jakou značku auta se vlastně jednalo. Policie případ šetří jako usmrcení z nedbalosti. Zároveň vyzvala cestující z dvou osobních aut, kteří jeli za autobusem a nehodu museli vidět, aby se přihlásili. Mohou být důležitými svědky. „Řidič autobusu nebyl pod vlivem alkoholu,“ dodala Holčáková. U řidiče osobního auta alkohol vyloučí případně potvrdí až nařízená pitva.

Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla utrpěl řidič rozsáhlá poranění a selhaly mu všechny základní životní funkce. I přes laickou resuscitaci svědků a následnou snahu záchranářů svým zraněním na místě podlehl. Záchranáři na místě ošetřili ještě čtyři další zraněné. „V život ohrožujícím stavu byl muž středního věku, u něhož lékař zjistil zranění hlavy, nohy a hrudníku,“ uvedl Humpl s tím, že pacient byl letecky přepraven do ostravské fakultní nemocnice.

Vážné zranění utrpěl i další z mužů, u něhož měl lékař podezření na poranění hlavy a mozku a byl rovněž převezen do fakultní nemocnice. „Pětadvacetiletý muž, třetí ze zraněných, byl v době našeho zásahu při vědomí. Utrpěl poranění hlavy, páteře a hrudníku. I o něj se již starají lékaři ve fakultní nemocnici,“ doplnil Humpl. Čtyřiatřicetiletý muž se středně těžkými poraněními je v Městské nemocnici Ostrava.

Podle mluvčího fakultní nemocnice jsou všichni tři zranění v péči lékařů anesteziologicko-resuscitačního oddělení. „Jejich stav je velmi vážný,“ uvedl Tomáš Oborný. Jeho kolega z městské nemocnice dodal, že čtvrtý zraněný byl hospitalizován na neurochirurgickém oddělení: „Utrpěl vážné zranění páteře. V ohrožení života není.“