Nebezpečné přechody ruší obce bez náhrady

Jihlava – Kraj Vysočina a místní obce ruší přechody pro chodce na hlavních silnicích. Je to bezpečnostní opatření – většina obcí totiž nemá peníze na řádné zabezpečení přechodů. Aby se lidé nevrhali pod auta v domnělém bezpečí, které by jim měla deklarovaná přednost na přechodu zaručit, raději zebry zcela zaniknou. Zda je takové řešení opravdu bezpečné, však zatím nikdo nedokáže s jistotou říct.

Přechody, které se kraj Vysočina rozhodl zrušit, jsou nebezpečné v mnoha ohledech – jsou dlouhé a pro řidiče i chodce nepřehledné, chybí jim osvětlení a dostatečně na něj neupozorňují ani svislé dopravní značky. Na nebezpečné přechody dlouhodobě upozorňuje policie – na Vysočině jsou jich stovky, v celé zemi tisíce.

Ani vlna rušení přechodů však zdaleka nevymýtí všechna nebezpečná místa. Například Ždírec nad Doubravou, kde je podle policie hned jedenáct nebezpečných přechodů pro chodce, nechce přijít o přechod u školy. „Potřebujeme ho, chodí tady děti a je tady autobusová zastávka,“ upozornil ždírecký starosta Jan Martinec. Některé jiné přechody však město oželí. Alternativou k jejich zrušení jsou milionové rekonstrukce, které by musela zaplatit radnice.

Už dříve zanikly přechody například v Novém Ransku, Údavách nebo Benátkách. Obcí, kterými vedou hlavní silniční tahy a jsou bez přechodů, jsou jen na Vysočině stovky. Jestli je však taková situace skutečně bezpečnější, než zachování potenciálně nebezpečných přechodů, zatím nikdo neví – ani policisté. Ti však upozorňují na stávající statistiku: Jen na silnicích 1. tříd je v Česku 243 nebezpečných přechodů. Od počátku letošního roku na nich zemřelo šest lidí a 86 utrpělo při nehodách těžká zranění.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)