Stavba nových klínoveckých lanovek začíná, historická Transporta zanikne

Jáchymov – Na Klínovec povedou dvě nové lanovky. Jejich výstavba již začala, zatím se kácí stromy v jejich plánovaných trasách. Jedna lanovka, která povede podél sjezdovky Přemostěná, bude lyžařům k dispozici už příští zimu. Druhá lanová dráha nahradí historickou jednosedačku od Transporty z Jáchymova a začne jezdit před zimou 2013/2014. Současně s ní vznikne nová sjezdovka na jižní straně Klínovce. Stavba obou lanovek bude majitele klínovského skiareálu stát více než 200 milionů korun.

Lanovka u klínovecké sjezdovky Přemostěná zapadne do průměru lyžařských lanovek. Půjde o čtyřsedačkovou lanovku s pevným uchycením sedaček se šikmou délkou zhruba kilometr. Podle mluvčího skiareálu Adama Svačiny nahradí kapacitně nevyhovující kotvový vlek.

Nová jáchymovská lanovka už bude pozoruhodnější. Oproti současné dráze Jáchymov–Klínovec bude více než o půl kilometru delší, s 2 200 metry šikmé délky se tak zařadí k nejdelším českým lanovkám. Horní stanice bude až na vrcholu Klínovce, odpadne tak dnešní stoupání od lanovky na vrchol ke sjezdovkám. Spodní stanice bude blíže k Jáchymovu. Půjde o čtyřsedačkovou lanovku s odpojitelnými sedačkami. „Sedačky dostanou oranžové krycí bubliny - stejné, jako jsou na lanovce CineStar Express, která má za sebou první rok provozu,“ doplnil mluvčí Svačina.

S novou lanovkou vznikne rovněž nová sjezdovka dlouhá téměř tři kilometry. „Převýšení sjezdovky bude 500 metrů a její šířka až 60 metrů. Vznikne kolem 15 hektarů nové plochy pro lyžování,“ poznamenal mluvčí.

Stavba nové lanovky z Jáchymova na Klínovec ovšem připraví Česko o další starou lanovku. Dnes zde jezdí jednosedačková lanovka od Transporty z roku 1965. Zástupců téhož typu je v zemi ještě mnoho – vyráběl se ostatně od druhé poloviny 50. až do počátku 80. let minulého století – v posledních letech jich však ubývá. Předloni byla snesena nejnovější z nich, dráha na jesenický Šerák z roku 1981, před sedmi lety zase zanikla jednosedačka z krkonošské Velké Úpy na Portášovy boudy.