Na výstavu se do Hranic sjela tisícovka plyšových medvídků

Hranice (Přerovsko) – Tisíc plyšových medvídků různých velikostí si mohou prohlédnout návštěvníci výstavy v hranickém domě dětí a mládeže. Pořadatelé tak připomínají 110 let od vzniku oblíbené hračky. Většina plyšových medvídků, které jsou v Hranicích k vidění, je z kolekce regionální sběratelky Svatavy Ryparové, která už shromáždila na dva tisíce „plyšáků“.

„Náhodou jsme se dozvěděli o této soukromé sbírce a chtěli jsme výstavu uspořádat. Je to i z toho důvodu, že se blíží konec školního roku, do našich prostor chodí školní kolektivy a navíc do Hranic míří školáci ze širokého okolí na školní výlety. Expozice bude otevřena téměř dva měsíce, k vidění bude až do 29. června,“ přiblížila ředitelka DDM Blanka Šturalová.

Vystavení medvídci jsou rozděleni do několika tematických skupin, nechybějí ani pozoruhodní medvědi na koních či motocyklech.. „Jsou zde například vánoční medvědi, samostatně pandy, které budí největší pozornost, medvídci Pú a další,“ popsala ředitelka Šturalová. Expozice podle ní pohlíží i na to, že plyšový medvídek byl v historii i první univerzální hračkou, která byla určená pro chlapce i pro děvčátka. „Do té doby se dětské hračky dělily na chlapecké, jako například cínoví vojáčci a koníčci, a dívčí hračky, které představovaly panenky a pokojíčky,“ podotkla.

První medvídek byl vyroben v roce 1902 v továrně na hračky v německém městečku Giengen. První medvídci byli nepohybliví a děti je za sebou většinou tahaly jako vozík. Plyšoví medvědi vyrobení před druhou světovou válkou jsou ceněnými sběratelskými kousky. Někteří sběratelé neváhají za ně utratit jmění, a tak se medvídci objevují v aukčních síních mezi cennými obrazy. Nejvyšší částka, za kterou se medvídek prodal, je 3,5 milionu korun. Rekord padl v roce 1989 ve Spojených státech, bohatý kupec si dopřál hračku z roku 1920.