Okolí bývalé slévárny ve Skuhravě může být chemicky znečištěné

Skuhrava nad Bělou - Bývalá slévárna firmy Porkert ve Skuhravě nad Bělou na Rychnovsku byla dlouho chloubou obce. Výroba se tam zastavila před třemi lety a od té doby je areál opuštěný a chátrá. Obec teď s napětím čeká na výsledky průzkumu, který by měl dát odpověď na otázku, jak je okolí bývalé továrny chemicky znečištěno.

Ve Skuhravě nad Bělou byla už počátkem devatenáctého století největší železárna Orlických hor. Pozdější slévárnu Porkert proslavily hlavně ruční mlýnky na maso, které se vyvážely do celého světa. Slévárna ale v roce 2007 zkrachovala, výroba se postupně zastavila a u silnice směřující do Orlických hor teď stojí už jen zchátralá budova.

Podle Rudolfa Zounara, bývalého zaměstnance slévárny, firma, která budovu v konkurzu získala, všechen kov vytěžila a prodala. „Jelikož ten objekt není řádně zabezpečen oplocením, tak je volně přístupný a nikdo neuhlídá, aby tam někdo nevlezl,“ uvedl Milan Bárta, starosta Skuhrova nad Bělou. Firma v době největší slávy zaměstnávala zhruba 450 lidí, že by se ještě někdy podařilo obnovit výrobu, už ale nikdo nevěří.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Areál patří firmě se slovenským zázemím – společnosti Hiragana. Jaké jsou plány vlastníka, obec pořádně neví. V areálu aktuálně specializovaná firma dělá vrty, aby zjistila, jestli je chemicky znečištěné podzemí.

Starosta doufá, že ruina budovy ve vsi nezůstane. Předpokládá, že tradiční výrobu bude ve Skuhrově připomínat už jenom muzeum železářství, které obec provozuje v budově úřadu.