Problematické vysoké vedení bude na Slavičínsku

Slavičínsko – 35 kilometrů nového vedení vysokého napětí ochrání před poruchami Slavičínsko na východě Zlínského kraje, stožáry ale naruší vzhled desítek míst na trase.

Chalupáři nazývají osadu Lipska malým Švýcarskem. Výhledu na pastviny, lesy a přehradu nic nestojí v cestě. Idyla může ale už brzy skončit. Louku protnou 30metrové stožáry velmi vysokého napětí. Je to stavba s nejvyšší prioritou, před 18 lety dokonce schválená vládou.

Nové vedení má posílit poruchami často paralyzované Slavičínsko. Protesty už odklonily jeho trasu dál od poutního místa u Provodova, stejně jako od luhačovické přehrady. To ale nejspíš nebude případ chat na Lipské. Stožáry tady už dostaly zelenou od obecního úřadu i od vedení CHKO Bílé Karpaty.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Tento záměr byl schválen v souladu se zákonem, což potvrdil i Nejvyšší správní soud,“ říká mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková. Majitelé šesti desítek nemovitostí mají poslední šanci, odvolali se k Ústavnímu soudu. Mezitím energetici dokončují stavební řízení, už za rok chtějí stavět.