Hradec přemýšlí, jak využít bývalou koželužnu

Hradec Králové - Co se starou polorozpadlou továrnou, přemýšlejí v Hradci Králové. Jeden investor ji chtěl přestavět na luxusní byty, ale ani nezačal. Zkrachoval. Teď chce město vypsat soutěž pro architekty. Z budovy by tak mohl vzniknout například dům s pečovatelskou službou a byty pro mladé rodiny.

Ještě nedávno to byl skvost průmyslové architektury. Dnes skoro zbořeniště. To je osud staré továrny z roku 1881 ve čtvrti Kukleny v Hradci Králové. „Za Rakouska to byl cukrovar, majitel to pak přestavěl na koželužnu,“ řekl Jaroslav Hrůza, sběratel pohlednic z Hradce Králové.

„Objekt koželužny by mohl být kulturní památkou, ale vzhledem k jejímu technickému stavu už ten čas uplynul,“ řekl Jan Falta, architekt-památkář, Magistrát Hradec Králové. Studenti architektury v Aachenu, kterým byla práce zadána, navrhli využití areálu například jako vzdělávacího či komunitního centra s knihovnou a ubytováním pro studenty. Firma Eube zase chtěla továrnu se starou ekologickou zátěží přestavět na luxusní byty. S městem už uzavřela smlouvu o smlouvě budoucí. „Budoucí investor nedodržel podmínky, které byly součástí smlouvy s radnicí, a nezačal stavět,“ uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí, Magistrát Hradec Králové.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Radnice teď připravuje zadání pro soutěž architektů, kteří by měli navrhnout nové využití areálu bývalé koželužny a zachovat alespoň některé historické prvky. Pokud ovšem budovy dřív nespadnou. „Chtěli bychom, aby se jednalo o nové městské centrum, které by v sobě zahrnovalo dům s pečovatelskou službou, v menší míře bytové jednotky pro třeba i začínající rodiny,“ uvedl Petr Brůna, hlavní architekt, Hradec Králové. Investoři se však nehrnou. Zatím to vypadá na to, že město bude muset opravit areál na své náklady.