Lidé z Jihozápadního Města demonstrovali za lepší život

Praha - Za lepší podmínky k životu demonstrovali v pondělí vpodvečer u stanice metra Lužiny obyvatelé Prahy 13. Protestní akci namířenou proti tamní radnici svolal Spolek občanských sdružení Jihozápadního Města. Vadí mu masivní výstavba bez konceptu, nedostatek parkovacích míst i hluk z ruzyňského letiště.

Občanům Prahy 13 se nelíbí výstavba tzv. Západního města, sídliště pro další tisíce lidí. Tvrdí, že radnice nemá vypracovaný koncept a s lidmi o tomto projektu vůbec nekomunikuje. Prahu 13 zahlcují developerské projekty, lidem přitom chybí kulturní a zdravotnická zařízení či služebny policie. „Praha 13 představuje obrovskou rozvojovou plochu, chybí ale dlouhodobý koncept výstavby. Občanská infrastruktura je nulová,“ tvrdí organizátor akce Petr Kučera. „Byty a komerční projekty se staví 'salámovou metodou', nikdo ale nepomýšlí na to, že není ani kde zaparkovat,“ doplňuje. Obává se, že Západní město se pomalu mění v „zesnulé město“.

Na to navazuje další problém, na který se občanská sdružení snaží upozornit, a to je nedostatek parkovacích míst. „Žádáme o řešení dopravy v Praze 13. Nemáme kde parkovat, nemohou projet ani sanitky, natož hasičské vozy. Požadujeme rovněž parkovací zóny. Záchytná parkoviště vybudujme také na území Středočeského kraje,“ píše se na webových stránkách spolku. Místní kritizují také stavební úřad, který dává razítka bez rozmyslu na přání developerů a nereflektuje potřeby občanů.

Vstup Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Městská část argumenty nespokojených obyvatel odmítá. Podle ní jsou její rozhodnutí v souladu s potřebami obyvatel a také s platným územním plánem. „Stavební úřad při každém územním a stavebním řízení posuzuje, zda je návrh v souladu s tímto územním plánem, se stavebním zákonem a dalšími předpisy na výstavbu,“ řekl mluvčí městské části Samuel Truschka. Děje se tak prý i v případě výstavby takzvaného Západního města. 

Občanská sdružení také požadují, aby radnice z peněz získaných prodejem bytových domů co nejrychleji vybudovala domov pro seniory. Podle nich mají staří lidé právo dožít zbytek života v místě, kde bydleli, a městská část se o ně musí postarat. Radnice tvrdí, že domov důchodců je i její prioritou a hlavní město již pracuje na jeho projektu. 

Obyvatelé Jihozápadního Města si stěžují i na hluk z letadel, která vzlétají a přistávají na letišti v nedaleké Ruzyni, a také na spaliny z leteckých motorů, které podle nich zhoršují ovzduší na sídlištích. Žádají zákaz přeletů letadel nad Stodůlkami.

Praha 13 leží v jihozápadní části Prahy na území starších obcí a usedlostí Jinonice, Butovice a Stodůlky, kde v 80. a 90. letech 20. století vznikly velké sídlištní komplexy Stodůlky, Lužiny, Nové Butovice a Velká Ohrada. Žije zde téměř 58 000 obyvatel. Rozpočet městské části na letošní rok počítá s výdaji ve výši 346,5 milionu korun.

Vydáno pod