Za požár Petrovky dostal majitel milionovou pokutu

Špindlerův Mlýn – Majitel krkonošské Petrovy boudy, která loni vyhořela, dostal milionovou pokutu. Udělil ji vrchlabský městský úřad za to, že památkově chráněnou budovu nezajistil proti vniknutí cizích osob. Boudu totiž podle hasičů někdo úmyslně zapálil. Pokuta zatím není pravomocná, majitel Petrovky se proti ní chce odvolat.

Petrovu boudu zničil oheň loni v srpnu. Hasiči na místě zjistili, že ji někdo zapálil, nezjistili však, kdo za požár mohl. Potrestán tak zatím byl pouze majitel. Úředníci z vrchlabské radnice jsou přesvědčeni, že mohl boudu lépe zabezpečit. „Vlastník nezajistil přiměřenou údržbu a zaopatření proti tomu, aby do stavby nezatékalo. Dostatečně ji nezajistil proti vniknutí cizích osob,“ říká tajemník vrchlabského městského úřadu Karel Řehák.

Vrchlabští památkáři viní majitele také ze stavu, ve kterém byla Petrovka před požárem. Bouda byla už léta opuštěná, chátrala, zatékalo do ní a památkáři vážně pochybovali, zda bude možné ještě ji zrekonstruovat.

Požár zničil Petrovu boudu loni 1. srpna. Z památkově chráněných budov, jejichž jádro vzniklo již v 18. století, nezbylo takřka nic. Již o týden dříve se v objektu objevily plameny, tehdy se ještě podařilo jejich šíření zastavit.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)