Bečovský zámek vypravuje příběh Hitlerova stolu

Bečov nad Teplou - Příběh stolu, tak se jmenuje unikátní výstava, kterou připravil státní zámek Bečov nad Teplou. Je věnována jednomu z předmětů, které ukrýval zámecký mobiliář, stolu vyrobenému pro Adolfa Hitlera. Minimalistickou expozici doplňuje několik kancelářských předmětů, třeba kalamář a křeslo. Předměty putovaly 75 let po řadě míst v Německu, Rakousku a v Česku.

Monumentální stůl, křeslo a zařizovací předměty související se stolem byly vytvořeny ve 30. letech 20. století. Jejich autor, německý architekt Woldemar Brinckmann, kolekci daroval nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Patrně měla poté skončit v připravovaném Hitlerově muzeu v Linci. „Předměty byly převezeny do kláštera ve Vyšším Brodě. Odtud se po válce za přesně neobjasněných okolností dostaly do Bečova. Tady je objevil badatel Jiří Kuchař, autor knihy Hitlerova sbírka v Čechách,“ uvedl kastelán Tomáš Wizovský. 

Hitler stůl obdržel od Brinckmanna v roce 1937 a podle Kuchaře si v té době za něj minimálně alespoň jednou sedl. K běžnému úřadování ho ale nejspíše už nepoužíval a skončil mezi stovkami dalších darů. Jeden čas se spekulovalo o tom, že právě za tímto stolem byla podepsána mnichovská dohoda. To je ovšem vyloučené, podotkl Kuchař. „Že stůl vystavený v Bečově byl ale skutečně předán Hitlerovi, to se po několika letech a průzkumu řady historických dokumentů podařilo prokázat,“ konstatoval.

Bečov nad Teplou
Zdroj: ČT24

Stůl a další vybavení jsou uloženy v bečovském depozitáři, protože nemají autentický vztah k místním šlechtickým rodům. Jejich specifičnost neumožňuje v zámecké expozici zaměřené na šlechtické bydlení v 18. a 19. století jejich vystavení, řekl Wizovský. „Návštěvníci mají výjimečnou šanci spatřit tyto předměty do 17. června. Poté budou opět uloženy do mobiliáře. Součástí expozice umístěné ve vstupní části barokního zámku je i několik informačních panelů vztahujících se k předmětům,“ dodal.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Výstava nemá být podle Wizovského lacinou senzací, kterou by mohlo spojení s Hitlerem evokovat. Rozhodně se také vedení zámku neobává toho, že do Bečova přiláká neonacisty. Na to je objekt dostatečně zabezpečen, podotkl kastelán. „Když jsme zvažovali, zda tuto expozici připravit, zvítězil názor, že jde o prezentaci historie a historických souvislostí. Přestože od války a doby nacistického Německa uplynul už dlouhý čas, toto téma je stále aktuální a zajímavé,“ uvedl.