Za jeden zločin padly dva rozsudky, obnova procesu přesto zamítnuta

Znojmo – Znojemský soud dnes odmítl obnovit proces Jaroslava Schindlera, kterého před sedmi lety potrestal za přepadení poštovní doručovatelky. K přepadení se později přiznal Antonín Škrdla a soud poslal do vězení i jeho. Za jeden zločin tak padly dva rozsudky. Výpověď Škrdly ale dnes paradoxně označil soud za nevěrohodnou, a proto Schindlerovu žádost o obnovu procesu zamítl. O Schindlerově osudu tehdy i dnes rozhodoval stejný soudce - Jaromír Kapinus. Schindler, který se cítí nevinný, si podal stížnost ke Krajskému soudu v Brně. Podle něj soudce nechce přiznat chybu, že se prvním odsouzením dopustil omylu.

„To už není ani omyl, on kryje sám sebe,“ myslí si Schindler o soudci Jaromíru Kapinusovi. „Nevím, jak už mám prokázat, že jsem to neudělal, když je odsouzen skutečný pachatel,“ dodal Schindler. 

Schindlerovi nepomohla ani obhajoba, která argumentovala tím, že čin spáchali podle výpovědi pošťaček pouze dva lidé, a teď jsou za čin potrestáni čtyři. „K činu se přiznal skutečný pachatel Antonín Škrdla. Požadujeme zrušení všech předchozích rozsudků. Můj klient ještě po sedmi letech doplácí na omyl policie a justice,“ uvedla už při první žádosti o obnovu procesu u soudu obhájkyně Jaroslava Schindlera Markéta Krejčová. Považuje totiž za paradoxní, že soud za stejný čin odsoudil dvě skupiny pachatelů.

Její klient opakovaně připomněl, že čin nespáchal. „Všechny důkazy proti mně jsou vymyšlené. Pachová stopa musela být zmanipulována, jinak nevím, jak se dostala na místo. Policie mi dřív neumožnila rekonstrukci případu, kterou jsem navrhoval. Ta mohla vyvrátit obvinění Tomáše Čepury,“ řekl už dříve Schindler. Právě Čepura, kterého soud potrestal spolu se Schindlerem, ho dříve označil za spolupachatele.

Dnes u soudu vypovídal pravděpobně skutečný pachatel Antonín Škrdla, který se k loupeži přiznal na Silvestra 2009 zlínským policistům. „Ani Schindlera ani Čepuru neznám a u loupeže se mnou nebyli. Pošťačky jsem přepadl sám, u třetího přepadení mi pomáhal syn Renaty Čučkové,“ uvedl dnes Škrdla. K přiznání zlínským policistům ho podle jeho slov donutilo svědomí a silvestrovská opilost.

Škrdlovu výpověď ale tentýž soud, který ho za ni odsoudil, zpochybnil a soudce rozhodl, že obnovu procesu Schindlerovi zamítne. „Schindler říkal, že důvodem pro obnovu řízení je, že se našel nový pravý pachatel. Soud oba spisy pečlivě prozkoumal a došel k závěru, že by doznání Škrdly mohlo zvrátit původní rozsudek. Vždyť ho potvrdil Krajský, Nejvyšší i Ústavní soud. Škrdla ale vypovídal v rozporu s tím, co vypověděla poštovní doručovatelka. A proto jeho výpovědi soud neuvěřil,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce Jaromír Kapinus.

Je to však právě tentýž soudce, jenž původně Schindlera a Čepuru poslal za mříže. Soudce už dříve obhájkyni požádal o další důkazy, které by dokazovaly nevinu jejího klienta. „Stoprocentně si stojím za svým rozsudkem, protože důkazy, které byly tehdy provedeny, jednoznačně svědčily o tom, že trestné činnosti se dopustili právě ti dva obžalovaní,“ hájil se Kapinus.

Pětadvacetiletého Tomáše Čepuru a o rok mladšího Jaroslava Schindlera poslal Okresní soud ve Znojmě před téměř sedmi roky za mříže. Dvojice mladíků v letech 2003 až 2004 údajně přepadla tři poštovní doručovatelky. V lednu roku 2010 však přišel nečekaný zvrat. Ukázalo se, že soud nejspíše potrestal nevinné.

Na stopu nových obžalovaných se dostali zlínští policisté při vyšetřování domácího násilí. „Během výslechu k tomuto protiprávnímu jednání se muž ze Znojemska sám přiznal k další trestné činnosti. Uvedl, že v prosinci 2004 oloupil společně se svým kamarádem poštovní doručovatelku na Hradišťské ulici ve Znojmě,“ řekla tehdy k případu znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Soud partnerskou dvojici Škrdlu a Čučkovou odsoudil loni v květnu. Žena, která při přepadení pomáhala, odešla s podmínkou a její partner dostal tři a půl roku vězení. Z původně odsouzených pachatelů ale vinu nesmyl. Soudce přitom své rozhodnutí zdůvodnil nečekaně. „Vina nově obžalovaných je nesporná. Nebylo ale prokázáno, že dříve odsouzení Jaroslav Schindler a Tomáš Čepura jsou nevinní. Jeden z nich se ostatně sám přiznal a soud nemůže pominout pachové stopy z místa činu, které ukazují na oba dva, i když jde jen o nepřímý důkaz,“ zdůvodnil loni rozhodnutí soudce znojemského okresního soudu Pavel Rujbr. Nechtěl totiž podle svých slov zpochybnit předchozí soudní verdikt.