U Žatce spadl Delfín bez katapultů, dvě osoby zemřely

Žatec (Lounsko) – Smrtí pilota a pasažérky na zadním sedadle skončila havárie cvičného proudového letadla asi 300 metrů od letiště u Žatce. Muž byl na místě mrtvý, žena podlehla zraněním v nemocnici. Bývalý armádní letoun byl vybavený vystřelovacími sedačkami, měl je ale deaktivované, zřejmě kvůli předpisům.

Havarovaný letoun byl typu Aero L-29 Delfín. Zřítil se nedaleko soukromého letiště Macerka u Žatce, což je jiné letiště než bývalý žatecký vojenský aeroport. „Jde o letoun L-29, který patří některé z civilních společností,“ uvedla mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.

Nehoda se stala při seznamovacím letu

Podle leteckého rejstříku jsou v České republice registrováni pouze dva civilní delfíni. Havarovaný letoun OK-ATS patří firmě Aviation Technologies and Services, která stroj používala k předváděcím letům. I dnešní let měl takový účel. „Byl to seznamovací let pro jednu paní, měl jsem službu na stanovišti,“ řekl spolumajitel stroje Alois Häckel.

Nehoda Delfínu u Žatce
Zdroj: ČT24

Pilot, který při nehodě zahynul, byl podle jeho známých zkušený, dříve působil v armádě. Svědci uvedli, že před nehodou prováděl akrobatické manévry. „Bylo hodně nízko, takže jsem z toho měl strach,“ popsal Vratislav Filek, který úspěšně absolvoval podobný let týmž strojem asi o hodinu dříve. Další let už skončil pádem. Následně se stroj rozlomil a začal hořet. „Při příjezdu jednotky bylo letadlo v plamenech,“ uvedl mluvčí hasičského sboru Pavel Bém. Na místě musely zasahovat čtyři hasičské jednotky.

Pilot zemřel na místě, třicetiletá pasažérka utrpěla těžká zranění. V kritickém stavu byla letecky převezena na ARO vinohradské nemocnice, měla rozsáhlé popáleniny. Odpoledne svým zraněním podlehla, informoval mluvčí nemocnice.

K následkům nehody mohlo přispět, že se lidé z kokpitu nemohli vystřelit. Delfíni jsou sice vybaveni vystřelovacími sedačkami, kvůli legislativě však v předváděcím letadle zřejmě byly vypnuty. Podle Josefa Bejdáka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod je v takovém případě odpojení vystřelovacích patron pod sedačkou logické, jinak by museli všichni pasažéři procházet obsáhlým školením.

U Žatce se zřítil letoun L-29 (zdroj: ČT24)

Delfíni létají už přes půl století

Stroje L-29 vyráběl podnik Aero v 60. letech a na počátku 70. let, prototyp vzlétl již na konci 50. let. Patřil mezi standardní výcvikový letoun armád zemí Varšavské smlouvy, našel využití i jako lehký bitevník. Z výzbroje evropských armád ho postupně vytlačily novější typy, určité množství ale zůstává v civilním sektoru. Schopnost vzletu z nezpevněných ploch je považována za jednu z jeho výhod.

Dosud poslední smrtelná nehoda proudového letadla v Česku se stala v únoru 2003. Při havárii alky zemřel vojenský pilot. Podle závěru vyšetřování udělal chybu, když prováděl náročný manévr příliš nízko nad terénem. Před dvěma lety došlo ke dvěma nehodám předchůdců alky a nástupců delfínů – strojů L-39 Albatros patřících rovněž armádě. Jejich posádky se stihly katapultovat. Příčinou obou nehod byly závady motorů. Do dalších svých albatrosů proto nechalo vojsko dosadit nové pohonné jednotky. 

Aero L-29 Delfín
Zdroj: ČT24