„Loď bezdomovců“ Hermes pluje na čtvrtroční opravu

Praha – Loď Hermes, která patří mezi nejznámější pražská útočiště bezdomovců, zamířila do holešovického doku na opravu. Už od neděle neposkytuje ubytovací služby, provoz má být obnoven asi za čtvrt roku. Hermes slouží lidem bez domova už pět let, zatím procházel pouze drobnými opravami vnitřního vybavení.

Do holešovického přístavu odtlačil Hermese remorkér. Teď na loď čeká revize, měření síly kýlu a oprava či výměna poškozených plechů. „Kromě běžné každoroční odstávky, při které se opravuje většinou poškozené zařízení, se letos bude kontrolovat a případně i opravovat plášť lodi. Z tohoto důvodu bude muset být Hermes vytažen na břeh a odstávka bude o to delší,“ uvedl primátorský náměstek Ivan Kabický.

Odstávku město naplánovalo na letní měsíce, kdy na lodi nepřespává tolik lidí – poslední noc před přerušením provozu bylo obsazeno pouze 60 z 230 lůžek. Podle provozovatelů je důkladná oprava nutná, aby ji bylo možné dále používat. „Loď připravujeme na technickou prohlídku, která má zajistit prodloužení platnosti technického průkazu plavidla,“ upozornil ředitel centra sociálních služeb Tomáš Ján.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Po dobu, kdy bude Hermes v doku, objeví se v pražských ulicích více sociálních pracovníků Centra sociálních služeb. „Pro klienty jsme zařídili možnost ubytování v jiných našich zařízeních nebo u spolupracujících organizací,“ upozornila zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Ludmila Tomešová.

Vydáno pod