Dvorská zoo otevřela nový pavilon, zatím jen pro jednu gorilu

Dvůr Králové nad Labem - Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem dnes otevřela nový pavilon goril. Stavbu za 23 milionů korun zatím obývá gorilí samec Tadao, do budoucna se počítá s chovem dalších jedinců. Vedle gorilího samce v pavilonu jsou i čtyři šimpanzi a skupina opic guaréz angolských.

Nový pavilon goril vznikl na místě bývalého pavilonu lidoopů z roku 1984, který již současným nárokům na chov primátů nevyhovoval. Areál pavilonu stavbaři rozšířili směrem k technickému zázemí zahrady, plocha výběhů a expozic je proti minulosti dvojnásobná. Výstavba trvala půl roku a z 80 procent ji zaplatila dotace Evropské unie. Částku 3,3 milionu korun poskytl kraj, který je vlastníkem zahrady.

Stodvacetikilový gorilí samec Tadao žil po dobu přestavby v liberecké zoo. Do Dvora se s ním však již nevrátila jeho dosavadní družka, gorila Shinda. „Ta brzy odcestuje do zoo v Moskvě k nové rodině. Podle ředitelky zoo Dany Holečkové je čtyřicetiletý Tadao neplodný a ve Dvoře dožije. Zoo se mu přesto snaží sehnat partnerku. Zároveň zoo jedná o příchodu nových goril tak, aby se zoo mohla někdy dočkat gorilího mláděte. “Jednáme o nových gorilách, máme už některé slíbené, ale jsou mladé. Řádově do dvou let bychom měli získat další zvířata," řekla Holečková.

Šance na získání dalších goril jsou ale malé. Dvorská zoo vystoupila z evropské organizace, která zvířata rozděluje. A nedávno s ní ukončila spolupráci i prestižní světová asociace zoologických zahrad.

Gorilí samec Tadao v zoo ve Dvoře Králové
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Dvorská zoo původně chovala tři gorily, vedle Tadea a Shindy ještě samici Kambu. Ta ale v roce 2007 odešla do pražské zoo a s jejím návratem do Dvora se podle Holečkové již nepočítá.

Pavilon goril je největší letošní investicí zoo. Loni bylo hlavní novinkou spuštění provozu autosafari, kdy návštěvníci jezdí vlastními auty mezi volně žijícími zvířaty. Předloni bylo největší investicí dokončení safarikempu. Loni zoo navštívilo 411 000 lidí, meziročně o desetinu méně.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)