Vodňany chtějí vyjít vstříc zdravotně postiženým

Vodňany (Strakonicko) – Vodňany na Strakonicku připravují bezbariérovou studii města. Radnice ho chce přizpůsobit hendikepovaným – především centrum, nádraží, obchody nebo polikliniku. Studii si město chce vypracovat samo, společně s obyvateli se zdravotním postižením. Dnes s nimi radní vyrazili do terénu.

První zastavení a hned první problém. Bezbariérový veřejný záchod, chodník k němu je nebezpečně úzký. A ani záchod samotný člověk na vozíku použít nemůže. „Když potřebuji zvednout příručku, kterou mám na pravou ruku, abych z boku přesedl na záchod, tak prakticky nemůžu,“ prohlásil Bohumil Bína. A další překážka na první křižovatce – příliš vysoký obrubník zvládají vozíky jen s velkými obtížemi.

Jak ukázala dopolední pochůzka, náměstí je plné bariér. Jak pro lidi na invalidních vozících, tak pro nevidomé. „Nakonec přijdete na to, že v celých Vodňanech jsou tři obchody, kam se dostanete. To není nic moc. A chodníky jsou kloněné,“ poukázal Pavel Hrubý.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Centrum města neobstojí ani pro nevidomé, chybí tu jakýkoli základní navigační systém. „Kája chodí na roh náměstí do hudební školy. A já ani nemám šanci ho naučit cestu odtud do cukrárny tak, aby došel sám, protože už na rohu se ztratí,“ potvrdila asistentka Eva Marková.

Tyto praktické pochůzky se budou pravidelně opakovat až do podzimu. Radní vše pečlivě zaznamenávají. „Jenom samotné náměstí vykazuje takové množství závad, až jsem z toho velice překvapený,“ podotkl místostarosta Vodňan Karel Burda (nez.).

Na nápravu problémových míst chce město použít kromě svých zdrojů také dotace. Úpravy budou v řádech stovek tisíc korun.