Kráter v Kutné Hoře vznikl propadem středověkého dolu

Kutná Hora - Rozsáhlá prohlubeň, která se vytvořila v noci na čtvrtek v centru Kutné Hory, vznikla propadem středověkého důlního díla. K tomuto závěru dospěli odborníci, kteří dnes o situaci jednali na kutnohorské radnici. Znamená to, že náklady na sanační práce uhradí stát, respektive ministerstvo životního prostředí. To již vybralo firmu, která následky propadu odstraní. První etapa sanačních prací má skončit do 10. srpna. Původně se uvažovalo také o možnosti, že se půda sesula do historických sklepů - v takovém případě by zával likvidovalo město.

Podle asistentky starosty Lucie Kalinové dnes o věci jednali zástupci Archeologického ústavu Akademie věd, České geologické služby, okresního muzea, ministerstva životního prostředí, báňského úřadu a odborných firem. „Odborníci konstatovali, že příčinou události byl propad středověkého důlního díla. Zástupce ministerstva životního prostředí tuto argumentaci akceptoval,“ uvedla Kalinová. 

Prohlubeň v Šultysově ulici se objevila ve středu v podvečer a měla nejdříve průměr asi metr nebo metr a půl. Město ji zabezpečilo, aby do ní nikdo nespadl. Do čtvrtečního rána se však kráter zvětšil zhruba na průměr šesti metrů. Nikdo navíc netuší, jak je hluboký, protože ho zaplavila voda z poškozeného potrubí. První svědci hovořili až o dvaceti metrech. 

Sanaci provede Hlavní báňská záchranná stanice

V první fázi bude kráter zasypán materiálem na bázi popílku. Následovat bude podrobný geofyzikální, archeologický a vrtný průzkum, který stanoví riziko dalšího propadání v okolním prostoru. Poté bude rozhodnuto o definitivní technologii zabezpečení místa a budou provedeny dokončovací práce. 

Ministerstvo životního prostředí pověřilo likvidací závalu společnost Hlavní báňská záchranná stanice, která vypracuje do dvou pracovních dnů návrh projektu sanačních prací. Ten by měl okamžitě schválit Český báňský úřad, aby mohla být co nejrychleji provedena první etapa. Souběžně s tím bude sledována situace ve sklepení okolních domů a statika těchto historických budov.