Obyvatelé Ostravy-Koblova marně čekají na protipovodňovou ochranu

Ostrava - Na ochranu před povodněmi zatím marně čekají lidé z osady Žabník v Ostravě-Koblově. V místě soutoku řek Odry a Ostravice řádila povodeň několikrát. Poprvé v roce 1997, naposledy před dvěma lety. Na místě ale stále chybí protipovodňová hráz. Město už sice vykoupilo pozemky a má stavební povolení, projekt ale už půl roku leží na ministerstvu financí.

Před další velkou vodou měla Žabník ochránit kilometrová hráz. Jenže než se na její podobě dokázali domluvit obyvatelé s městem, voda vypláchla sklepy a zahrady ještě několikrát. Až po poslední povodni před dvěma lety se všichni shodli. „Všechno je v tuto chvíli připraveno na ministerstvu financí a čekáme na to, kdy tuto zakázku vysoutěží. Celý projekt se de facto zdržel o rok,“ podotkl náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (ODS).   

Protipovodňová hráz by měla stát asi 150 milionů korun a ministerstvo financí slibuje, že se začne stavět už příští rok. „Projektů je hodně, peněz málo, ale tato stavba je jednou z našich priorit. My výběrové řízení vypíšeme na přelomu září a října,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.   

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)