Desáté víkendové úmrtí: Na Zlínsku srazil chodce kamion

Napajedla (Zlínsko) - V neděli kolem půl jedenácté večer srazil na hlavním tahu v Napajedlech na Zlínsku nákladní automobil třicetiletého chodce. Muž, který vážným zraněním na místě podlehl, byl desátou obětí dopravních nehod uplynulého víkendu. Při haváriích zemřeli většinou mladí lidé. Od začátku roku jde o nejhorší víkendovou bilanci na silnicích České republiky.

Podle mluvčí zlínské policie Jany Macalíkové procházel muž s přítelkyní po krajnici ve směru jízdy nákladního vozidla od Otrokovic. „Mladík se rozhodl přes čtyřproudovou komunikaci přejít. Toho si ale nevšiml řidič kamionu, který právě projížděl průmyslovou zónou. Šedesátiletý řidič dával pozor, aby nesrazil ženu, která šla po pravé straně, nepostřehl však muže, který už byl uprostřed vozovky. Návěs kamionu ho smetl,“ popsala nehodu Macalíková.

Policie řidiče podezírá z usmrcení z nedbalosti. „Částečná vina je však i na mladém páru. Šli po nesprávné straně vozovky a muž navíc nepozorně přecházel v místech, do kterých by vstupovat neměl. Míru zavinění tedy i nadále vyšetřujeme,“ dodala policejní mluvčí. Po dobu vyšetřování a odstraňování následků byla hlavní trasa z Napajedel na Otrokovice oboustranně uzavřena, policisté dopravu odkláněli.

V celé republice si dopravní nehody vyžádaly v sobotu osm a v neděli další dva lidské životy. Nejvíce lidí, čtyři, v sobotu zemřelo v Jihočeském kraji. Mezi nimi i tři mladíci, kteří nepřežili náraz auta do stromu. Všem bylo kolem dvaceti let. Další tři lidé zahynuli v tentýž den na silnicích Středočeského kraje a jeden člověk v Královéhradeckém kraji.