Perská věž v Litomyšli zůstala kvůli sporům o víkendu zavřená

Litomyšl - Spor o nezaplacenou fakturu omezil provoz nově otevřené Perské věže na náměstí v Litomyšli. Futuristické dílo má dokazovat, že vedle sebe mohou stát historické a moderní stavby. Turisty, kteří za věží přijeli, ale čekalo zklamání. Kvůli dohadům ohledně financování zůstala stavba na víkend uzavřená.

Perská, nebo také neviditelná věž stojí hned vedle nejstaršího domu v Litomyšli. Od otevření ji navštěvovaly stovky turistů denně. V pátek 20. července ale řemeslníci odmontovali žebříky uvnitř věže a vylepili letáky, které návštěvníkům zakazovaly vstup.

Podle majitelů firmy, která věž postavila, autor díla Zdeněk Fránek nezaplatil fakturu za práci v hodnotě více než 50 tisíc korun. Proto prý sáhla k radikálnímu kroku. Autor Perské věže se ale brání. Tvrdí, že smluvní podmínky neporušil a fakturu zaplatil včas. „Dostal jsem fakturu vystavenou 27. června jako dnem zdanitelného plnění. Podle zákona mám měsíc na splacení,“ reagoval Fránek.

Spor vyvolal rozpaky i na radnici, která autorovi díla udělila dotaci 25 tisíc korun. Celý spor se ale podařilo přes víkend urovnat. Perskou věž město znovu zpřístupnilo turistům, kteří mohou do Litomyšle vyrazit až do 2. prosince, kdy se dílo bude stěhovat do Letohradu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)