Na jihu Čech se našly padělky za 11 milionů korun

České Budějovice - Jihočeští celníci při dvou kontrolních akcích ve Strážném a ve Vyšším Brodě zajistili padělky značkového zboží, jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda téměř 11 milionů korun. Většinou se jednalo o oděvy, obuv, hodinky nebo brýle.

V případě nálezu ve Vyšším Brodě byla škoda vyčíslena na 3 miliony. Už v pátek provedli strakoničtí celníci kontrolu v tržnici Kravín ve Strážném na Prachaticku. V jednom ze stánků zajistili větší množství padělků textilních výrobků a doplňků. Škoda v případě prodeje by činila přes 768 tisíc korun. V dalším stánku našli přes 10 tisíc kusů pirátských kopií CD a DVD nosičů. Škoda způsobená majitelům autorských práv a práv souvisejících s právem autorským by v případě prodeje činila více než 6 milionů korun. 

„Majitele zboží se nepodařilo zjistit. Jak je to v těchto případech obvyklé, asijský trhovec před celníky utekl,“ dodal mluvčí českobudějovického celního ředitelství Vladimír Pešek. Od začátku roku jihočeští celníci zajistili padělky zboží za téměř 48 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, CD a DVD nosiče a obuv.