„Kdo chce jaderný odpad?“ zjišťovala správa uložišť

Žďár nad Sázavou/Horní Radouň – Geologický průzkum pro stavbu skladu použitého jaderného paliva by nejméně vadil lidem u Kraví hory na Žďársku a také v okolí Čihadla na Jindřichohradecku, tvrdí Správa úložisť radioaktivních odpadů. Zejména jihočeští obyvatelé ale tvrdí, že to není pravda, podle krajského úřadu SÚRAO manipuluje s fakty.

Že se lidé žijící v okolí Kraví hory na Žďársku příliš neobávají možného úložiště jaderných odpadů, není podle starosty Bukova Jiřího Vrbky náhoda. „Vzhledem k tomu, že jsou v naší lokalitě provozovány uranové doly, lidé zásadní problém s radioaktivitou nemají,“ poukázal.

Druhý nejpříznivěji nakloněný region, který připadá v úvahu pro úložiště jaderného odpadu, je podle průzkumu Správy úložišť radioaktivních odpadů oblast Čihadla na Jindřichohradecku. Pro provedení geologického průzkumu je 63 procent obyvatel. Dosavadní průzkumy ovšem ukazovaly na rozhodný odpor proti podobným průzkumům. Výsledky SÚRAO potom místní představitelé zpochybňují. „Nikdo neví o tom, že by tady průzkum probíhal,“ zdůraznil starosta Deštné David Šašek.

Podle správy úložišť ovšem lidé změnili názor hlavně kvůli vyhlídce na finanční kompenzace. Například obce Lodhéřov a Deštná by dohromady dostaly šest milionů korun. „Je možné, že názor celé lokality se může lišit od názoru jednotlivých obcí,“ doplnila mluvčí SÚRAO Tereza Bečvaříková. Pokud by však chtěla správa provést na Jindřichohradecku průzkum, musela by se vyrovnat také s odporem krajského úřadu. „Jihočeský kraj zásadně odmítá stavbu anebo přípravné práce na výstavbu hlubinného úložiště,“ řekl hejtman Jiří Zimola.

Průzkum dále ukázal, že největší odpor ke geologickému průzkumu mají v lokalitě Březový potok v Plzeňském kraji, kde by průzkumu dala zelenou jen asi pětina oslovených. Celkem SÚRAO vytipovala pro úložiště sedm možných lokalit.

Na jednání s obcemi a další přípravné práce má správa úložišť ještě čas – dokončit je má do roku 2025. Provoz úložiště má potom začít v roce 2065. Zatím vyhořelé palivo energetici ukládají do tzv. meziskladů, jeden z nich je i v temelínské elektrárně.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)