Nový dům v Jenišově roste do výšky, radnice se zlobí

Jenišov (Karlovarsko) – Stavba bytových domů v Jenišově na Karlovarsku rozzlobila místní radnici. Starosta tvrdí, že dům, který staví ruský investor, už je dvakrát vyšší, než by měl být podle představ radnice. Obec proto chystá opatření, která mají zabárnit kolaudaci budovy. Padlo i trestní oznámení, podle vedení obce firma nabízí byty, které neodpovídají stavebnímu povolení. Současně začali karlovarští krajští úředníci prověřovat postup stavebního úřadu.

Nový dům v Jenišově má být podle investora čtyřpodlažní, radnice i sousedé by chtěli, aby jeho výška byla nanejvýš poloviční. Starosta Ivan Truksa firmě pohrozil úředními komplikacemi: „Pokud ten barák postaví čtyřpodlažní, válka pojede do úplného konce.“ Zastupitelé dopředu říkají, že investorovi nepovolí kopat na obecních pozemcích, aby v zemi upravil kanalizaci. Bez toho podle starosty dům nezkolauduje.

Radnice už také kvůli velikosti bytů podala trestní oznámení, starosta mluví o podvodu. „Na internetu nabízí realitní kancelář byty, které tam nemohou podle stavebního povolení být realizovány,“ řekl Ivan Turksa.

Podle investorova zástupce Zdeňka Paličky však odmítl, že by firma chtěla své zákazníky podvést. Firma prý postupuje podle územního plánu s tím, že stavebník nepřekročí povolený počet bytů. Nezákonně naopak podle něj postupuje radnice, když chce překazit kolaudaci.

Hněv Jenišovských se obrátil také vůči karlovarskému stavebnímu úřadu, který vydal stavební povolení. Mluvčí magistrátu Jan Kopál nesouhlasí. Stavební úřad podle něj zatím s firmou zahájil správní řízení kvůli špatnému zabezpečení výkopu. Za porušení stavebního zákona hrozí soukromé společnosti pokuta až milion korun.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)