Zlínská tygřice Tanja se dočkala partnera - přijel z Německa

Zlín – Více než dva roky čekali pracovníci zlínské zoo na příchod nového samce tygra ussurijského. Tak dlouho trvalo hledání geneticky ideálního partnera pro tygřici Tanju. Po stovkách ujetých kilometrů dorazil samec Josef z německé Zoo Eberswalde do Lešné. Na rozdíl od předchozího tygra zůstane ve zlínské zoo natrvalo. Ošetřovatelé doufají, že se za pár let dočkají mláďat. Partneři se ale budou seznamovat opatrně, zpočátku jen přes mříže.

„Je to velká událost a naděje na to, že budeme moci opět rozmnožovat tygry,“ okomentoval Josefův příjezd ředitel zlínské zoo Roman Horský. „Čekali jsme dva roky, radost jsme z toho neměli. Obávali jsme se ale, že to může trvat i déle, protože se ukazuje, že populace v Evropě není tak dobrá, jak se myslelo. Radši jsme si počkali na mladého tygra, byť by možná byla možnost získat dříve geneticky ne až tak dobrého, ale už dospělého a vyzkoušeného samce. Jdeme trošku do rizika, ale věřím, že se nám to vyplatí,“ dodal Horský.

Tygr Josef si bude nejprve několik dní zvykat ve vnitřní ubikaci

„Návštěvníci tygra Josefa prozatím spíše uslyší, než uvidí. Zůstane totiž několik dnů ve vnitřní ubikaci v zázemí expozice, kde si bude zvykat na nové prostředí. Do venkovní části výběhu mu umožníme vstup nejdříve v průběhu příštího týdne,“ uvedla vedoucí oddělení marketingu Zoo Zlín Romana Bujáčková. 

Šestnáctiměsíční Josef ve svém novém domově rozhodně nebude trpět samotou. Společnost ve zlínské zoo mu budou ještě minimálně dva týdny dělat hned dvě tygřice – Tanja a Tera. Druhá z nich ale už v průběhu srpna odcestuje do britské Zoo Marwell. 

Samcovo seznamování s novým prostředím i ošetřovateli bude trvat několik měsíců. Do venkovního výběhu se podívá nejdřív v příštím týdnu a první společná procházka s novou partnerkou ho ve venkovní expozici čeká až na jaře.

Tygr ussurijský je vůbec největší kočkovitou šelmou na světě. Dospělý samec může vážit až 300 kilogramů. Především kvůli pytláctví je dnes ve volné přírodě na pokraji vyhubení. Obývá už jen zlomek svých původních teritorií na Dálném východě, v Severní Koreji a na severu Číny. Ve volné přírodě jich žije jen 350 kusů, ve světových zoo je chována zhruba tisícovka tygrů.

Samec Josef se stane v pořadí třetím partnerem samice Tanji, kterou Zoo Zlín získala v roce 2005 z ruského Čeljabinsku. Zatímco tříletý svazek s tygrem Timurem mláďata nepřinesl, výsledkem jedenáctiměsíčního soužití se samcem Xeronem bylo narození tří mláďat – samců Martyho a Alexe a samice Tery. „Úspěch byl o to cennější, že se jednalo o první tygří mláďata v Zoo Zlín po 26 letech. Xeron byl ovšem zlínským chovatelům pouze zapůjčen a po splnění mise odcestoval do Zoo Praha. Proto došlo na hledání nového partnera,“ vysvětlila Bujáčková. 

Tygr Josef na rozdíl od Xerona zůstane ve Zlíně jako chovný jedinec. „Případná mláďata by byla geneticky velmi cenná a byla by velkým přínosem pro evropský záchranný program,“ potvrdila Bujáčková. 

Důraz je kladen hlavně na geny

Tygři ussurijští jsou v Evropě zařazeni do záchranného programu. Chov druhu řídí komise odborníků z různých zoologických zahrad v čele s koordinátorem. Ten shromažďuje potřebné informace o všech jedincích, jako jsou například věk, pohlaví, původ, genetické aspekty a míra vzájemné příbuznosti. Na jejich základě vytváří plemennou knihu, která mapuje celou populaci v zajetí včetně historických záznamů. Každé zvíře v plemenné knize má své číslo, které mu zůstává po celý život. Ve spolupráci s komisí pak koordinátor navrhuje další postup chovu tak, aby nedocházelo ke genetickým deformacím. Všechny výměny zvířat v rámci Evropských záchranných programů probíhají bez finančních nároků.

Tygři v Lešné

Největší kočkovitou šelmu mohli návštěvníci zlínské zoo poprvé spatřit 29. listopadu 1968. Tím úplně prvním lešenským tygrem ussurijským byl tehdy devítiletý samec ze Zoo Rostock. V následujících 7 letech se v zoo objevilo hned 6 dalších jedinců, ale pouze dva dokázali přivést na svět potomky. Tygřice Tanja se narodila v roce 2004 v Zoo Čeljabinsk, do Zlína přicestovala na podzim 2005. V prosinci 2008 opustil zoo samec Timur a zamířil do Hodonína, s Tanjou žádné potomky neměli. Tygřice ale nezůstala dlouho sama, ani ne za měsíc dorazil do Zlína samec Xeron z ostravské zoo. Pár přivedl na svět celkem tři mláďata, pak musel i Xeron zlínskou zoo opustit. Tygříci byli pokřtěni jmény Alex, Marty a Tera. Samec Alex zamířil na konci roku 2010 do Zoo Kodaň, Marty o rok později do olomoucké zoo. Poslední z mláďat, samice Tera, se už za pár týdnů přestěhuje do britské Zoo Marwell.

Zdroj: Zoo Zlín