Soud zastavil dostavbu D8, povolení je nepravomocné

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud rozhodl, že stavební povolení na dostavbu dálnice D8 je v součanosti nepravomocné. Krajský úřad prý musí nejprve znovu rozhodnout o odvolání ekologů. V úterý soud jeho dubnové rozhodnutí zrušil. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo poslední fázi dostavby v květnu, nyní se nejspíš budou muset práce znovu zastavit. Krajský úřad musí nově rozhodnout do dvou měsíců.

Podle soudce Václava Trajera, který byl členem soudního senátu, jenž úterní rozsudek vydal, se práce budou muset zastavit. A to ihned poté, co bude rozsudek pravomocný, tedy po doručení všem účastníkům řízení. Řekl to serveru iDNES.cz. ŘSD ani Krajský úřad Ústeckého kraje ho dnes ještě k dispozici nemají. „V průběhu příštího týdne budeme informovat veřejnost,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Krajský úřad podle mluvčího Zdeňka Rytíře bude pokračovat v odvolacím řízení a nové rozhodnutí vydá v zákonné lhůtě dvou měsíců. Chystá se odvolání opět zamítnout, tentokrát takovým způsobem, který se soudu bude líbit. „Jsme přesvědčeni, že máme dobré argumenty,“ řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Proti udělenému územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení se odvolala Společnost ochránců životního prostředí v čele s aktivistou Lubomírem Studničkou.

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová vyjádřila nad rozsudkem soudu znepokojení. „Veřejnosti je známo, že ekologický aktivista Lubomír Studnička byl soudně stíhán pro vydírání stavebních firem. Jak je potom možné, že stát není schopen vytvořit právní prostředí, které by zamezilo obdobným obstrukcím,“ uvedla Vaňhová.

Dlouho odkládaná stavba nejproblémovějšího pětikilometrového úseku před Ústím nad Labem začala na začátku května. Úsek přes České středohoří je poslední, který zbývá na dálnici z Prahy do Podkrušnohoří a do severního Německa postavit. Na dostavbu čeká asi 12,7 kilometru, z toho na necelých osmi se pracovalo už od roku 2007, posledních asi pět kilometrů bylo do letošního jara netknutých.