V Soukenické hrozí zřícení dalšího domu

Praha - Praha 1 se chce zaměřit na chátrající budovy na území městské části, o které se jejich majitelé nestarají. Razantní postup zvolí v případě domu v Soukenické ulici číslo 12, kde se před nedávnem do sousedního školního areálu zřítila část zdiva. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) je budova nebezpečná. V roce 2009 se přitom ve stejné ulici zřítil jiný dům. Pod jeho troskami zahynuli čtyři lidé.

„Dům je dlouhodobě neudržován a zdá se, že je záměrně neobydlený a je záměrně veden k tomu, aby majitel tohoto domu dosáhl demolice,“ uvedl starosta. Rada se podle něj shodla na nutnosti okamžitě zjednat nápravu. „Dochází zde k ohrožení zdraví, života a majetku ostatních občanů,“ zdůvodnil Lomecký.

Stavební úřad ve správním řízení nařídí majiteli, aby zajistil stabilitu stavby. Pokud vlastník neuposlechne a nebude reagovat ani na další výzvy, hrozí mu pokuty. V krajním případě je podle starosty městská část připravena zaplatit opravy z vlastního rozpočtu a soudně, případně v exekuci, je po majiteli vymáhat.

Praha 1 má na svém území asi tři desítky problematických budov, o které se jejich majitelé nestarají. Jednou z nich je třeba zchátralý dům v Křižovnické 14.

Dům číslo 25 v Soukenické ulici se zřítil v říjnu roku 2009. Podle radnice Prahy 1 se tak stalo v důsledku nepovolených stavebních prací. Pod troskami domu zemřeli dva Bulhaři, jeden Ukrajinec a jeden Moldavan. Dělníky se na místě snažily zachránit dvě stovky hasičů. Na záchranných akcích, které trvaly přes 40 hodin, se podílel i městský statik, psovodi pražské městské policie, báňští záchranáři, policisté, zdravotníci a soukromé firmy. Policie kvůli zřícení domu obvinila dva lidi.