MiG-21 je v Ostravě, za dva roky se s ním lidé proletí

Ostrava – Interaktivní expozice s názvem Svět techniky, která vzniká v Dolní oblasti Vítkovic, získala velké lákadlo pro návštěvníky. Je jím slavná stíhačka ruské výroby MiG-21 a lidé se s ní v roce 2014, kdy bude výstava otevřena, budou moct alespoň virtuálně proletět. Letoun včera odpoledne do Ostravy z letňanského výzkumného ústavu přivezl tahač, cesta proběhla bez komplikací. Jeden z nejpoužívanějších strojů po druhé světové válce mohou Ostravané obdivovat už nyní, je umístěn za plotem poblíž vítkovického zimního stadionu.

Transport z Prahy na sever Moravy se připravoval celý měsíc. Na více než 300 kilometrů dlouhé trase se musely dopředu vyměřit poloměry zatáček a křižovatek, aby nadměrný náklad projel bez problémů. Letadlo se převáželo neobvykle v celku, kolonu proto včera doprovázela policejní auta, příslušníci museli v průběhu cesty zastavovat dopravu. Do vítkovického areálu tahač dorazil po třetí hodině odpoledne.

Během dneška budou technici stroj o rozměrech 7 krát 16 metrů vykládat. Potřebovat k tomu budou 50 metrů vysoký jeřáb, celá operace by měla trvat asi půl hodiny. Ve Vítkovicích ale stíhačka svůj konečný domov nenajde. Jím by měla být Dolní oblast Vítkovic, konkrétně připravovaná expozice Svět techniky.

Ve stíhačce se bude nad Ostravou létat virtuálně

Zde bude MiG-21 sloužit jako letecký simulátor. „Chceme umožnit návštěvníkům si do letadla vlézt a na leteckém simulátoru si v rychlosti více než 1 000 km v hodině proletět nad celým průmyslovým regionem,“ slibuje ředitel Dolní oblasti Vítkovic Petr Koudela.

Rozhovor s Petrem Koudelou (zdroj: ČT24)

Svět techniky se zatím jen buduje, stavba bude dokončena v roce 2013 a definitivně by měla být technologická výstava otevřena o rok později. Ještě předtím bude letos na podzim v areálu VI. energetické skupiny zpřístupněn takzvaný „Malý svět techniky“. Ke zřízení interaktivních expozic pomohly peníze z evropských dotačních programů.

Přístup návštěvníků k vystavovaným exponátům bude podle Koudely poněkud neobvyklý. „Máme takovou filozofii, že je přikázáno se našich interaktivních modelů dotýkat,“ popsal. Chtějí tak prý u lidí a zejména dětí podpořit vztah k technickým oborům. „Děti by měly získat vztah k technice už od raného mládí, měly by zjistit, že matika a ostatní vědy nejsou takovým strašákem,“ myslí si Petr Koudela.