Praha hledá Kotroušova nástupce v čele pražských strážníků

Praha – Do pátku se mohou hlásit zájemci o následnictví na trůnu pražské městské policie po zadržení bývalého šéfa Vladimíra Kotrouše a jeho obvinění z přijetí úplatku. Účast ve výběrovém řízení zvažuje i Ludvík Klema, který vede pražské strážníky od listopadu. S přihláškou do výběrového řízení ale ještě vyčkává. Přesný termín soudního procesu s Vladimírem Kotroušem bude znám nejpozději do konce září.

Klema považuje své rozhodnutí za vážné, v řídícím křesle jde podle něj o posun z výkonové sféry také do ekonomiky a dalších oblastí, které si nyní po osm měsíců mohl sám vyzkoušet. Praha vyhlásila výběrové řízení na začátku července s jasnými požadavky na uchazeče -  věk nad 21 let, spolehlivost, dobrá kondice a vysoká škola právního směru. Především ale musí zájemce předložit jasný plán, jak městskou policii stabilizovat.

Na nového ředitele strážníků čeká řada úkolů. Měl by například rozhodnout o budoucnosti terénních hamrů a vznášedla. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) už na začátku roku městskou policii vyzval, aby se vozů i nepoužívaného vznášedla zbavili. „Všechny tyto věci jsou v podstatě technicky připraveny, jde fakticky jen o rozhodnutí a dokončení procesu,“ tvrdí Klema.

Kotroušův případ zkoumá soudce

Na Kotrouše už státní zástupce podal obžalobu. „Městský soud v Praze obdržel obžalobu na Vladimíra Kotrouše, nyní spisový materiál přezkoumává příslušný předseda senátu,“ přiblížila současnou fázi procesu mluvčí soudu Martina Lhotáková. O procesu se má rozhodnout do konce září.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod