Poslední nezbouraný dům v karvinském ghettu vyhořel

Karviná – V karvinské problémové lokalitě Vagónka vyhořel poslední dosud stojící dům. Radnice už ze čtvrti nechala vystěhovat všechny obyvatele a zahájila její demolici. Dům, který vyhořel, opustili obyvatelé naposled a stal se terčem rabování. Policie a hasiči připustili, že budovu někdo mohl zapálit úmyslně.

Požár, který vypukl v pondělí v noci, mohl být důsledkem návštěvy zlodějů. Hasiči na místě pracovali čtyři hodiny, musely přijet tři jednotky. „Řešíme dvě verze. Je možné, že oheň někdo zapálil úmyslně. V úvahu přichází i nedbalost,“ řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. 

Budova, která vyhořela, byla opuštěná několik týdnů a má být zdemolována jako poslední zbytek čtvrti Vagónka. „Rozhodnutím rady jsme před několika týdny přestěhovali do nových bytů dvě poslední rodiny,“ upřesnila mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Zatím se však opuštěný dům stal terčem rabování, přestože byl oplocen a hlídali ho strážníci. Sběrači kovů odnášeli vybavení a zařízení. „Zmizely kovové zárubně a další věci,“ shrnula mluvčí Swiderová.

Demolice budov ve vyloučené lokalitě na příjezdu od Petrovic začala loni v létě. V lokalitě se podle Swiderové vyskytovaly hygienické problémy, ale i záškoláctví, velký hluk a černé skládky. Oblast však je podle územního plánu určena k podnikání. „Město se rozhodlo Vagónku zlikvidovat a proměnit oblast opět v zónu k podnikání. Dáme tím prostor pro malé podniky a služby. Navíc podpoříme i zaměstnanost ve městě,“ řekla Swiderová. Nájemníky město vystěhovalo a loni v srpnu začalo s demolicemi. Dům, který vyhořel, je poslední zbývající.