Vojenské lesy brání prodej zříceniny, zájemců bylo příliš mnoho

Praha – Státní podnik Vojenské lesy a statky prodává pozemek se zříceninou hradu Ralsko soukromému zájemci navzdory vůli obce. Podnik zatím nechce zveřejnit, komu památkově chráněné ruiny připadnou, podle Českolipského deníku jde o mimoňského podnikatele Milana Baiera. Radnice Ralska chtěla zříceninu získat sama, dosud neznámý soukromník však ve veřejné soutěži nabídl VLS více. Nejde o ojedinělou událost, podobným způsobem se armáda zbavuje i dalších nepotřebných pozemků včetně nemovitostí na nich. Ne vždy je přitom získají obce, které mají o pozemky zájem.

O získání hradu Ralsko usilovaly radnice Ralska, Novin pod Ralskem a dříve také Mimoně. Podle správního náměstka VLS Martina Košťála právě vyšší počet zájemců vedl k tomu, že bylo vypsáno výběrové řízení. „Bylo pouze jedno kritérium, a to cena a souhlas se zněním kupní smlouvy jako věcné břemeno,“ shrnul Martin Košťál. Soukromý vlastník podle něj nabídl nejvyšší cenu, Ralsko ani Noviny tak zříceninu nezískají.

Podle Deníku namísto obcí připadne ralský hrad podnikateli Baierovi. Ten chce nechat zříceninu přístupnou a do svých záměrů hodlá zapojit i okolní obce. 

Kvůli změnám po přechodu na profesionální vojsko se armáda zbavuje velkého množství majetku. Podle Martina Košťála jde o dlouhodobý proces, prodává se vždy to, co začne být přebytečné. „Máme schválenou střednědobou koncepci. Naše divize průběžně hodnotí potřebnost majetku, který máme,“ řekl. Většina takového majetku se potom nabízí ve veřejných soutěžích.

Rozhovor s M. Košťálem a Š. Kalvovou (zdroj: ČT24)