Karlovarská lanovka slaví sto let

Karlovy Vary - Před sto lety začala v Karlových Varech jezdit lanová dráha Diana. Postavena byla v období, kdy město zažívalo příval lázeňských hostů a stavební boom. Tehdy rostly i požadavky na modernější dopravu a řešením se staly pozemní lanovky.

Nejdelší karlovarská lanová dráha vozí turisty od hotelu Pupp na Jelení skok a rozhlednu Diana. Překonává převýšení 167 metrů a jízda trvá necelých sedm minut. Systém je kyvadlový, lano pohání elektromotor. „Obě lanovky si pomáhají i přetahováním. Motor dopomáhá k tomu, aby kabiny - když jsou plné lidí - vystoupaly až nahoru,“ popisuje vedoucí lanových drah Tomáš Gazárek.

Dráhu před sto lety postavila rakouská stavební společnost Leo Arnoldi podle švýcarského projektu. Svými 437 metry byla nejdelší v Rakousku-Uhersku. Původní dřevěné vagóny později nahradily železné. Od roku 1980 lanovka dlouhých osm let stála kvůli špatnému technickému stavu. Teď je jedna z nejvytíženějších. „Umí si na sebe sama vydělat a nepotřebuje žádné finanční podpory,“ říká ředitel karlovarského dopravního podniku Pavel Bohánek.

Lanovka na Dianu ročně přepraví až 150 tisíc lidí. V provozu je celoročně s výjimkou ledna, kdy je čas na údržbu. „Vizuálně se lano kontroluje každý den a jednou za dva roky, pokud je v bezvadném stavu, se provádí defektoskopická magnetická zkouška,“ dodává Gazárek.

K výročí lanovky bude o víkendu 4. a 5. srpna pro zájemce otevřené celé technické zázemí. Dopravní podnik ke stoletému výročí vydal i pamětní jízdenky.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)